Yerel basına bir darbe daha

Ekonomik sıkıntılarla boğuşan ve ayakta kalma mücadelesi veren yerel basına bir darbe de Basın İlan Kurumu’ndan geldi

Editör: Aliağa Medya
04 Ocak 2018 - 21:34

Ekonomik sıkıntılarla boğuşan ve ayakta kalma mücadelesi veren yerel basına bir darbe de Basın İlan Kurumu’ndan geldi. Yerel basını yaşatmak ve geliştirmek üzere faaliyet gösteren Basın İlan Kurumu, gazetelere gönderdiği tebligatla “borcu yoktur belgesi” istedi. Buna göre Basın İlan Kurumu’ndan 2 bin liranın üzerinde alacağı olan gazete ve dergilerin devlete vergi borcu varsa bu para Basın İlan Kurumu tarafından kesilerek, ilgili kurum ve kuruluşlara aktarılacak.


1 Ocak 2018 itibaren yürürlüğe giren uygulamaya yerel basından büyük tepki geldi. Uzun bir süredir sütun/santim fiyatlarına zam bekleyen yerel basın temsilcileri verilen artışın uygulamaya geçmesini beklerken, vadesi geçmiş borçlarının Basın İlan Kurumu tarafından kesilecek olması karşısında ne yapacağını şaşırdı.


SERTEL: DÜZENLEME GÖZDEN GEÇİRİLMELİ


Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili ve Türkiye Gazeteciler Federasyonu Onursal Genel Başkanı Atila Sertel, uygulamayı eleştirerek, şunları söyledi:


“Millete açık açık küfredenlerin, Katarlı şirketlerin trilyonluk vergi borçları affedilirken Anadolu’da ayakta kalmaya çalışan gazetelerin ilan gelirlerine el konuluyor. Kimse borçlu yaşamayı istemez ancak Anadolu basını ciddi ekonomik sıkıntılar içerisinde evine zor ekmek götürüyor. Aksayan borçların Basın İlan Kurumu aracılığıyla ilan gelirlerine el konularak tahsil edilmesini doğru bulmuyorum. 2 bin lira olarak belirlenen alt limit de çok düşük. Gazetelerin birer birer kapısına kilit vurması istenmiyorsa, Basın İlan Kurumu kuruluş amacı doğrultusunda gazeteleri yaşatmak istiyorsa bu düzenleme tekrar gözden geçirilmelidir. Alt limit yükseltilmeli ve gazetelerin borçları küçük taksitler halinde tahsil edilmelidir.”


İŞTE O YAZI


Basın İlan Kurumu tarafından gazetelere gönderilen yazıda; “6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun 22/A maddesi, 05.12.2017 tarih ve 30261 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 7061 Sayılı Bazı Vergi Kanunları ile Diğer Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 7 nci maddesi ile değiştirilmiştir. 01.01.2018 tarihinde yürürlüğe giren bu değişiklikle söz konusu Kanunun 22/A maddesi kapsamında yer alan ödeme ve işlemlere ek olarak kamu tüzel kişiliğini haiz kurum ve kuruluşların, mal veya hizmet alımları ile yapım işleri nedeniyle hak sahiplerine yapacakları ödemeler de kapsama alınarak, bu tip ödemeler öncesinde ödeme yapılacaklardan Maliye Bakanlığına bağlı tahsil daireleri tarafından düzenlenmiş bulunan  “vadesi geçmiş borcun bulunmadığına ilişkin belge”  aranılması zorunlu hale getirilmiştir.


Tutarı KDV dâhil 2.000,00 Türk Lirası ve üzerinde olan tüm mal ve hizmet alımına ilişkin satıcılara yapılacak ödemeler;  gazete ve dergilere yapılacak ödemeler;  temlik veren veya temlik alana, devir ve el değiştirme sebebiyle devredene veya devralana yapılacak türdeki ödemeler yapılmadan önce hak sahiplerinden mutlaka “vadesi geçmiş borç durumunu gösterir belge” istenecektir. Alınacak belgelerin geçerlilik süreleri 15 gün olduğundan her ayın 15’i ve sonunda yapılacak ödemelere göre belgenin ayda 2 kez alınması gerekecektir” denildi.


KAYNAK:İ.B:G