Temsilciler Kurulu Toplantısı'nın sonuç bildirgesi
Petrol İş Sendikası Aliağa Şubesi’nde 11. Dönem 4. Temsilciler Kurulu Toplantısı gerçekleştirildi. Petrol İş Sendikası Aliağa Şube Başkanı Hasan Toptan, toplantının sonuç bildirgesini açıkladı. İş Sağlığı Güvenliği kurallarının tam anlamıyla uygulanması ve sıkı denetim altında tutulmasının gerekliliğinden bahseden Hasan Toptan: “14 Ekim 2022 tarihinde Bartın Amasra’da Türkiye Taşkömürü Kurumu’na ait maden ocağında yaşanan patlama sonucu 41 madenci kardeşimiz hayatını kaybetmiş, 11 madenci yaralanmıştır. Soma’da hayatını kaybeden 301 maden işçisinin hesabı zamanında sorulsaydı belki bugün bu olay yaşanmayacaktı. Bu tarz işletmelerde İSG kuralları tam anlamıyla uygulanmalı ve sıkı denetim altında tutulması şarttır. Aliağa Şube Temsilciler Kurulu olarak kaybettiğimiz işçi kardeşlerimize rahmet, yakınlarına başsağlığı ve sabır, yaralılara acil şifalar diliyoruz.” Dedi.
“Vergi oranları düşürülmeli”
Pandemi ve ardından savaşın derinleştirdiği küresel ekonomik sorunların, enflasyon ve hayat pahalılığının artması, enerjide arz-talep dengesizlikleri ve fiyat krizi, gıda fiyatlarında yükseliş ve yoksullaşma ile ortaya çıktığını vurgulayan Toptan, “Pandemi sırasında her türlü fedakarlığa katlanmış olan emekçiler, krizin sorumlusu olmadığı gibi küresel ölçekte doğalgaz fiyatlarının tarihi rekorlar kırması ve beraberinde enerji sektöründe kamulaştırmalar dahil yaşanan gelişmeler, Petrol-İş’in örgütlü olduğu iş kolunun ve Aliağa Şubemize bağlı iş yerlerinin ne kadar stratejik olduğunu bir kez daha gözler önüne sermektedir. Türk-İş ve TİSK, Cumhurbaşkanlığına yazdıkları mektupla çalışanların gelir vergisi tarifesinde düzenleme talep etti. Gelir Vergisi tarifesinin ilk basamağı 2002 yılında asgari ücretin 17 katı iken, bugün bu oran 5 kata kadar gerilemiştir. Yeni yasama yılında yapılacak düzenlemeyle, gelir vergisinde ilk dilim asgari ücret düzeyi ve yan bazı haklar hesap edilerek yüksek belirlenmeli, dilimlerin arası açılmalı ve ilk dilimlerdeki vergi oranları düşürülmelidir.’’ Dedi.
‘’EYT olduğu gibi değerlendirilmeli ‘’
Bir diğer önemli konunun EYT olduğunu söyleyen Toptan, ‘’Genel Merkezimizin şirketler üzerinde politika tavrı kararlı ve net olmalıdır. EYT kısalmasında olduğu gibi değerlendirilmeli, farklı amaç ve niyetlerle işverenlerin kullanmasının önüne geçilmelidir. Asgari Ücrete yapılacak zam sonrası, örgütlü olduğumuz Solu-Fert İşyerine etkileri ve diğer iş yerlerimiz içinde stratejik bir yol haritası çizilmesi gerektiği konusunda temsilcilerimiz ile görüş birliğinde mutabık olduk. Son yıllarda Türkiye gündeminden düşmeyen banka promosyonunun güncellemesi talebimize karşılık Ravago İşveren yetkililerinin yeni banka ile 3 yıllık anlaşma sağlayıp tüm üyelerimize zamlı güncel ödemesinin yapıldığı bilgisini temsilcilerimiz ile paylaştık. Aliağa Şube olarak mevcutta promosyon alan iş yerlerimiz için güncelleme yapılması, hiç almayan iş yerlerimiz için de promosyon alınması yönünde taleplerimiz devam etmektedir. Gebze Şubemizin örgütlenmeye çalıştığı Pulver iş yerindeki eylemlerin devam etmekte olduğunu, Aliağa Şubesi olarak maddi manevi yanlarında olduklarımızı bilmelerini isteriz. Pulver için sosyal medyada açılan hashtaga destek veren tüm üyelerimize teşekkür ederiz. Petrol-İş Genel Merkezin gelecekte bu tarz sosyal medyadaki eylemleri yönlendirmesiyle yeri ve desteği önem arz etmektedir. Uzaktan Çalışma Modelleri için çalışanlarımızın herhangi bir hak kaybı ve gaspına uğratılmadan, TİS de standartları belirlenip sınırları çizilmelidir.’’ İfadelerini kullandı.
‘’ILO'nun 190 sayılı sözleşmesi şiddetle etkin mücadelede güçlü bir araç ‘’
Kadına yönelik şiddetin sendikal bir mesele olduğunu da vurgulayan Toptan, ‘’Petrol-İş Sendikası olarak kadına yönelik şiddetin aynı zamanda sendikal bir mesele olduğunu biliyoruz. Bizler, tüzüğümüzde ve toplu sözleşmelerimizde kadına yönelik şiddete ilişkin hükümlere ek olarak ILO'nun 190 sayılı ‘Çalışma yaşamında şiddet ve tacizin önlenmesi’ sözleşmesinin hem evdeki hem işyerindeki şiddetle etkin mücadelede güçlü bir araç olduğunu düşünüyoruz. Petrol-İş sendikası olarak sözleşmenin kabul edildiği 2019 Haziranından beri yaptığımız gibi, sözleşmenin ülkemizde onaylanması için gerekli her türlü ulusal ve uluslararası çalışmada yer almaya devam ediyoruz. Çalışma yaşamında şiddet ve tacizle mücadelede güçlü bir araç olan ILO'nun 190 sayılı sözleşmesinin imzalanması çağrısını şubemiz olarak tekrarlıyoruz. Petkim’deki büyük duruşu ve Start-Up u kazasız belasız tamamlanması bizleri mutlu ederken, süreç öncesi ve sonrası yapılanlar değerlendirildi. Bu yoğun bakım çalışma sürecinde üyelerimizin ihtiyaç ve taleplerine daha hızlı dönüş sağlayabilmek için ilk defa uyguladığımız Baş Temsilci yanında gündüzde iki sabit temsilci olmasının faydalı olduğu görülmüştür.’’ Diye konuştu.
“Toplu İş Sözleşmesi dönemi hayırlı olsun”
Tüpraş’ta bakım çalışmalarının başlaması ile yaşanabilecek ufak iş kazalarına karşı alınabilecek önlemlerden bahseden Toptan, diğer iş yerlerindeki benzer sorunların çözümü için işveren yetkilileri ile görüşmelerin devam ettiğini belirtti. Toptan, “01.01.2023 tarihi ile başlayacak olan Petkim, Star Rafinerisi ve Ravago iş yerlerimizin Toplu İş Sözleşmesi dönemi başta Petrol-İş Aliağa Şubemize ve çalışmakta olan tüm üyelerimize hayırlı olmasını diliyoruz.’’ Dedi.
(Haber Merkezi)