Tatilcilere altın değerinde siber güvenlik önerileri

Dijital dünyanın günümüz hayatına etkisi nedeniyle insanların seyahatlerindeki en önemli önceliklerinin, kullandıkları cihazların güvenliği olması gerekiyor

Tatilcilere altın değerinde siber güvenlik önerileri
Editör: Aliağa Medya
16 Temmuz 2018 - 20:52

Dijital dünyanın günümüz hayatına etkisi nedeniyle insanların seyahatlerindeki en önemli önceliklerinin, kullandıkları cihazların güvenliği olması gerekiyor. Dünyada 500 milyondan fazla kullanıcıyı koruyan Bitdefender Antivirüs’ün Türkiye Operasyon Direktörü Alev Akkoyunlu, tatilcilere seyahatlerinin siber risklerden uzak geçmesi için altın değerinde 5 öneride bulunuyor.








Tatilcilere altın değerinde siber güvenlik önerileri






Günümüzün dijital dünyasında siber güvenlik önlemlerinin, yaz boyunca yapılan seyahatlerde önceliklerimizden biri olması gerekiyor. Çünkü telefon, dizüstü bilgisayar ve diğer akıllı cihazlardaki bilgiler tatildeyken evde olduğundan çok daha fazla gizlilik ihlaline uğrama riski taşıyor. Bu nedenle tatilcilerin seyahatleri sırasında cihazları için alacakları güvenlik önlemleri huzurlu bir tatil geçirmeleri için de kritik önem taşıyor.

Dünyada 500 milyondan fazla kullanıcıyı koruyan Bitdefender Antivirüs’ün Türkiye Operasyon Direktörü Alev Akkoyunlu, seyahatlerinizi daha güvenli ve huzurlu geçirebilmeniz için altın değerinde 5 ipucu sıralıyor.

1. Seyahat uygulamalarını güvenli kaynaklardan indirin. Seyahat ile ilgili uygulamalar, özellikle gittiğiniz şehirlerde veya kırsal bölgelerde istediğiniz lokasyonları bulma konusunda size yardımcı olmak için tasarlanmıştır. Bunun için Waze, Sygic, Komoot and HERE WeGo gibi bu amaçla kullanılan uygulamalardan faydalanabilirsiniz. Ayrıca, eğer ana dilini hiç bilmediğiniz bir ülkeye seyahat ediyorsanız Google Translate, Microsoft Translator, iTranslate, SayHi Translate, WayGo ve TripLingo gibi çeviri uygulamaları ile iletişiminizi kolaylaştırabilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken nokta, uygulamaları rasgele sitelerden indirmek yerine resmi mağazalar gibi güvenilir kaynakları tercih etmenizdir.

2. Bluetooth’tan sadece çok gerekli anlarda faydalanın. Seyahatleriniz sırasında akıllı cihazınız ile diğer cihazlar arasında bağlantı kurarak çeşitli işlerinizi yapmak isteyebilirsiniz ancak bunu dikkatsizce yapmak tehlikelidir. Cihazınızdan başka bir cihaza iletilen bazı bilgiler bazen bağlantı ortadan kaldırıldıktan uzun süre sonra bile depolanmış halde kalır. Böyle bir durum kişisel verilerinizin yayılmasına yol açacağından çok gerekli olmadıkça Bluetooth’u kullanmamanız, kullansanız da cihaz sahibinin güvenilirliğinden emin olmanız gerekir.

3. Çevrenizdeki Wi-Fi ağlarının bir tuzak olmadığından emin olun. Kötü niyetli bir kişi, havaalanlarının veya otellerin Wi-Fi ağları gibi yakın çevrenizde bulunan ve güvenilir gözüken ağları taklit etmeye çalışarak tuzak kurabilir. Bağlandığınız sahte Wi-Fi ağlarıyla verilerinizi siber suçlulara kaptırabilirsiniz. Bu nedenle bu gibi Wi-Fi ağlarına bağlanmadan önce ağın doğruluğundan ve güvenilirliğinden emin olun. Otel görevlilerine bu konuda danışabilirsiniz.

4. VPN kullanın ve girdiğiniz sitelerde HTTPS sertifikası olmasına dikkat edin. VPN adı verilen sanal özel ağlar aracılığıyla internete bağlanmak, verileriniz için ek bir güvenlik sağlar. Uçak bileti, otel rezervasyonu, online alışveriş gibi finansal işlemler veya başka tür ek güvenlik gerektiren işler için bu ağlardan faydalanabilirsiniz. Ayrıca girdiğiniz sitelerde, verilerinizin şifrelenerek korunmasını sağlayan HTTPS sertifikasının bulunup bulunmadığına dikkat edip sertifikası olmayan sitelerden kaçınarak web trafiğinizi güvenli bir çerçevede tutabilirsiniz.

5. Cihazınızdaki lokasyon takibi özelliğini her zaman açık tutmayın. Cihazınızın sizi takip ederek bulunduğunuz lokasyonları kaydetmesi, siber saldırganların seyahat programınıza sızması ve tatil rutininizi öğrenmesi için maalesef birebirdir. Bu nedenle, çok zorunlu olmadıkça lokasyon takibi özelliğini kapalı tutmanız yararınıza olacaktır.