Tatilciler Türk Ve Yunan Tarafını İhya Etti

Ekonomik kriz Türk turistin gezme, eğlenme, alışveriş yapma, yeni yerler keşfetme, keşfedilmişi tekrar ziyaret etme arzusunu pek etkilemedi

Tatilciler Türk Ve Yunan Tarafını İhya Etti
Editör: Aliağa Medya
01 Eylül 2019 - 11:15
Ekonomik kriz Türk turistin gezme, eğlenme, alışveriş yapma, yeni yerler keşfetme, keşfedilmişi tekrar ziyaret etme arzusunu pek etkilemedi.30 Ağustos’ta Sakız adasına giden Türk turist hem kendi ülkesine, hem de Yunanistan’a para kazandırdı

30 Ağustos Zafer Bayramı’nın Cuma gününe denk gelmesi nedeniyle 3 günlük tatili Sakız Adası’nda geçirmek isteyen Türk turistler, Çeşme ve Sakız gümrüklerinde bilet ve pasaport kontrol noktalarında uzun kuyruklar oluşturdu. Yolcular ortalama 1.5 saat sıcak altında beklemek zorunda kaldı.

İki karşı kıyı arasında feribot işleten 1’i Yunan, ikisi Türk gemi firmaları güne özel ek sefer koyarak Cuma sabahı toplam 6 seferde yaklaşık 1.300 yolcu taşıdı. Yolcuların yaklaşık 1.200 tanesi Türk pasaportlu olurken, adada sokakta, alışveriş dükkanlarında, restoran ve kafelerde her yerde Türkçe konuşmalar duyuldu. Hatta kimi Türk turistler ‘hiç kendimizi yabancı bir ülkede hissetmiyoruz, sağımızdan solumuzdan Türkçe konuşmalar yükseliyor, sanki Türkiye’de gibiyiz’ dediler. Daha önceden 15 lira olan yurt dışı çıkış harcı 1 Ağustos’tan itibaren 50 liraya çıkmıştı. Bu yükselişin kur paritesindeki fark ve vizenin 60 Euro’dan 80 Euro’ya yükseltilmesi ile Türk turistin yurt dışına çıkmasını engelleyecek gözüyle bakılırken, hiç de beklenenin olmadığı görüldü. Zira geçtiğimiz yıl aynı tarihte gemilerin sabah seferinde 471 kişi karşı kıyıya geçmişti.



YAZ SEZONUNUN FİNALİ GİBİYDİ

Bu yaz tatil yapmak için kalan son günleri değerlendirmek isteyen yaklaşık 1200 Türk damgalı pasaport yurt dışı çıkış harcı için devlet kasasına kişi başı 50 liradan toplam 60 bin lira harç parası bıraktı. Bu rakam 1 Ağustos öncesinde ise 18 bin liraya denk geliyordu. Yapılan zammın ardından 42 bin lira daha fazla para devlet kasasına girmiş oldu. Gemi firmaları ise bilet fiyatlarını ortalama 25 Euro’dan satarken yaklaşık 1300 yolcudan 32 bin 500 Euro gelir elde ettiler. Yeşil ve gri pasaportlulara vizeden muaf iken bordo pasaportlara artı bir de vize ücreti, tüm yolcuların yurtdışı seyahat ve sağlık sigortası, her iki kıyıda da liman vergisi, feribot bilet ücreti ödediler. Bu fiyatlara otel konaklama, araç kiralama, restoran ve alışveriş derken tatil epey yüksek rakamlara mal oldu.

ODA VE KİRALIK ARAÇ SIKINTISI YAŞANDI

Adada günler öncesinden otel ve taverna rezervasyonları dolarken, son dakika rezervasyonları ise yer yokluğundan kabul edilmedi. Adada otel fiyatları, bir otel rezervasyon sitesinde 366 - 730 lira arası değişirken, en lüks oteli ise 3 bin 787 lira olduğu görüldü. Araç kiralama ise günlük yaklaşık 30 Euro’dan başlıyor. Restoranlarda fiks menüler ise en ucuzu 25 Euro’ydu.

ADANIN HER YERİNDE TÜRKLER VARDI

Türkler, Yunanistan'ın beşinci en büyük adası olan Sakız’da en çok adanın güney bölgesinde görüldü. İlginç mimarisi, dış duvar boyama tekniği (sistra / badanayı geometrik şekillerle kazıyıp alttaki sıvanın görünmesi) ile yapılmış UNESCO Dünya Mirası Listesi’ndeki tarihi Pirgi köyü, daracık sokaklarıyla UNESCO’nun koruması altındaki orta çağ köyü Mesta, seramik köyü Armolia, damla sakızın geçmiş zamanlardan beri süren yolculuğunun keşfedildiği Sakız Müzesi, 14. yüzyıldan beri yerleşimin bulunduğu Olimpi Köyü, sakız ağaçları ve şehir merkezindeki Osmanlı döneminden kalma camiler, çeşmeler, hamam, mezarlık, Ceneviz egemenliğinden kalma duvarlarla çevrili Sakız Kalesi, Osmanlı yapısı Mecidiye Camii’nin binasında bulunan Bizans Müzesi, adanın merkezinden 12 km uzaklıkta bulunan 11. yüzyılda inşa edilmiş ve UNESCO Dünya Kültürel Mirası listesinde yer alan Nea Moni Manastırı en çok ziyaret edilen yerlerin başında geldi. Adanın merkezinin kuzey yönünde ise Çeşme’nin Dalyanköy’ü ile benzerliğiyle ünlü balıkçı köyü Lagada, adanın batı sahillerini gören eşsiz panaromik manzaraya sahip Avgonima köyü, 1822 yılında terk edilmiş ama mimari yapısının çoğu hala ayakta olan kaleköy Anavatos köyü, adanın en çok fotoğraflanan noktalarından biri olan Sikiada köyündeki Agios İsidoros Şapeli, adanın sembolü dört değirmenler, Daskalopetra’da ünlü Yunan şair Homeros’un öğrencilerine ders verdiği dünyanın ilk şiir okulu ve öğretmentaşı, Kybele kutsal alanı gezildi. Ayrıca Emporio Köyü’nde volkanik siyah taşlarla kaplı Mavra Volia Plajı, Çeşme’nin dünyaca ünlü Ilıca Plajı gibi altın kuma sahip Lithi Plajı, ince kumlarıyla adanın en sevilen plajlarından Karfas Plajı’nda ve turkuaz plaj Glari’de deniz-kum-güneş keyfi yaptılar. Adadan da damla sakızı, adaya özgü reçeller, şekerlemeler, peynir ve hediyelikler aldılar.

Fulya OMAÇ / Sakız Adası - YUNANİSTAN