"Suriye'deki Sivillere Yönelik Saldırılar Aliağa'da Protesto Edildi"

"Suriye'deki Sivillere Yönelik Saldırılar Aliağa'da Protesto Edildi"
Editör: Aliağa Medya
14 Mart 2025 - 02:52

Aliağa Emek ve Demokrasi Platformu öncülüğünde, Suriye’de Heyet Tahrir el-Şam (HTŞ) yönetiminin Alevilerin yoğun yaşadığı bölgelerde sivillere yönelik saldırıları kınamak amacıyla bir basın açıklaması düzenlendi.
Aliağa Cemevi önünde toplanan kalabalık, buradan Aliağa Demokrasi Meydanı’na yürüdü. Meydanda gerçekleştirilen basın açıklamasını, Aliağa Emek ve Demokrasi Platformu adına Alevi Kültür Dernekleri Aliağa Şube Başkanı Suat Çiçekdal okudu.
Başkan Suat Çiçekdal, açıklamasında Suriye’de Alevilere yönelik saldırıların 8 Aralık 2024’teki yönetim değişikliğinden bu yana arttığını belirtti. Çiçekdal, “İdlib, Humus, Hama ve Lazkiye kırsalındaki Alevi köylerinde halk zor durumda. Köyler kuşatılmış, insanlar tehdit altında. Kadınlar ve gençler dahil sivillerin zarar gördüğü iddiaları var. Bu durum kaygı vericidir” dedi.

“Sorumlular Açıkça Dile Getirilmeli”

Çiçekdal, Suriye’deki geçici hükümet ve HTŞ’nin bölgedeki olaylarla ilişkilendirildiğini ifade ederek, “Yıllardır Aleviler ve farklı inanç grupları zorluklarla karşılaşıyor. Bu süreçte dış desteklerin de rol oynadığına dair endişeler var” şeklinde konuştu.

Açıklamada Türkiye’nin Suriye politikasına yönelik eleştiriler de yer aldı. Çiçekdal, “Bölgedeki güvenlik politikaları ve söylemler, azınlıkların hedef alındığı iddialarına yol açıyor. Medyada yer alan bazı yorumlar ise durumu farklı yansıtıyor. Gerçeklerin açıklığa kavuşması gerekiyor” dedi.
Çiçekdal, medya ve uluslararası kurumların yaşananları yeterince ele almadığını savundu: “Olaylar hakkında yeterince bilgi verilmediği düşüncesindeyiz. Uluslararası kamuoyunun ve insan hakları örgütlerinin konuya daha fazla dikkat çekmesini bekliyoruz.”
“Herkes Sorumluluk Almalı”

Çiçekdal, konuşmasını şu sözlerle tamamladı: “Suriye’de yaşananlar bir insanlık meselesidir. Herkesi bu duruma duyarlı olmaya ve mağdurların sesini duyurmaya çağırıyoruz. Gerçeklerin çarpıtılmadan ortaya konmasını istiyoruz. Bizler, kimliğimiz ve değerlerimizle barış içinde yaşamak isteyen bir toplumuz. Susmayacağız, hakkımızı aramaya devam edeceğiz.”dedi.

Basın açıklamasının ardından kitle olaysız şekilde dağıldı.