Foça Ortak Akıl İçin Toplandı

İzmir’in Foça İlçesi’ni geleceğe taşıyacak projeleri toplumun her kesiminden temsilcilerle belirleme amaçlı Ortak Akıl toplantılarının ilki 11 Şubat 2020 Salı günü Reha Midilli Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi.

Foça Ortak Akıl İçin Toplandı
Editör: Aliağa Medya
12 Şubat 2020 - 00:47

İzmir’in Foça İlçesi’ni geleceğe taşıyacak projeleri toplumun her kesiminden temsilcilerle belirleme amaçlı Ortak Akıl toplantılarının ilki 11 Şubat 2020 Salı günü Reha Midilli Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi. Çok sayıda katılımcı yapılan işler ve gündemdeki konularla ilgili olumlu görüş belirtip öneriler getirirken, bazı katılımcılar değişik konularda ağır eleştirilerde bulundular.

Foça Belediyesi’nin düzenlediği toplantının moderatörlüğünü CHP’li Belediye Başkanı Fatih Gürbüz, yardımcılıklarını belediye başkan yardımcıları İsmail Ası ve Sevtap Barandır yaptı. Foça Kaymakamı Ali Çetin, daire ve şube müdürleri, belediye meclis üyeleri, mahalle muhtarları, ilçede teşkilatı bulunan bütün siyasi parti, dernek, vakıf, meslek odaları, kooperatif ve diğer statüdeki STK’lar ile çeşitli konularda örgütlenmiş platformların temsilcileri katılımcılar arasında yer aldı.

AVRUPA BİRLİĞİNDEN SOKAK HAYVANLARINA 500 BİN EURO

Açılış konuşmasını 10 aylık icraatlarını içeren bir sunumla birlikteyapan Belediye Başkanı Fatih Gürbüz Foça’nın 251 kilometrekarelik bir yüzölçümünde kurulu, aralarında uzun mesafeler bulunan hizmet alanları içeren, birikmiş sorunları olan bir ilçe olduğunu söyledi. Fatih Gürbüz; “Biz sadece çöp toplayan maaş veren değil projeler üreten yenilikler getirmeye çalışan bir belediye olmaya çalışıyoruz. Şu anda verdiğimiz rahatsızlıklar daha iyisi olsun, bitince halkımız uzun yıllar rahat etsin diyedir. Fevzipaşa ve İsmetpaşa mahallelerinin kanalizasyonu gibi kronik sorunları kazı kuruluna anlattık. İzin çıkar çıkmaz başlayacağız. Sokak çeşmelerinden kaynak suyu akıtmak için çalışıyoruz. Gerenköyde boşa akan sular için yaptığımız depolardan çiftçi ve hayvancılık yapan hemşehrilerimiz yararlanmaya başladı. Okullara, ibadethanelere el atıyoruz, işletmeye aldıklarımıza bugünlerde Yenifoça, Kocamemetler, Yeniköy ve Kozbeyli’de yeni sosyal tesislerimizi ekliyoruz.Sokak hayvanları için Avrupa Birliği’nden 500 bin euro hibe sağlayacak bir projeyi 16 Şubatta teslim ediyoruz. Sokak iyileştirmeleri , işgaller, turizmin geliştirilmesine yönelik konular üzerinde çalışıyoruz. Foça Belediyesinin her yere elini değdirmesi gerekiyor. Bunun için görevde olduğumuzu bilerek çaba gösteriyoruz.” Dedi.

İNCİR ADASINA ASMA KÖPRÜ VE ARKEOLOJİ MÜZESİ

İkinci sözü alan Belediye Başkan yardımcısı İsmail Ası; gündemlerinde ki 14 projeyi hayata geçirmeye çalıştıklarını, bunların arasında İngiliz burnundan yapılacak bir asma köprüyle ulaşılacak şekilde İncir Adası’nda açık bir Arkeoloji Müzesi’nin oluşturulmasının da yer aldığını, ilçe genelinde bazı tesislerin otele çevrileceğini, 40 dönüm inşa alanlı yeni Belediye yerleşkesinde yüzme havuzu, eğitim ve dinlenme alanları buluınacağını, kazı alanlarının Arkeopark olarak birleştirilerek turizme kazandırılacağını, bazı uzak mahallelere yeni pazaryeri, fakülte binaları, akaryakıt istasyonu yapılacağını ve Gerenköy’ü ülke genelinde ses getirecek bir proje ile taçlandıracaklarını söyledi.

SU KEMERLERİNDEN SOKAK MÜZİSYENLERİNE KADAR ÖNERİLER

Söz alan katılımcılar ise genelde mensubu oldukları STK’ların faaliyet alanlarıyla ilgili olarak yapılan yada yapılması istenen konularla ilgili görüş ve önerileri aktardılar. Bunların arasında çok göz önünde olduğu halde günden güne yıkılıp yokolmaya giden tarihi su kemerlerinin kurtarılması, etrafının ışıklandırılması, Taş Yapı, Gölet , Şeytan Hamamı ve çevrelerinin ziyaretçilerin uğrak yerleri arasına getirilmesi, rüzgar ve deniz sporlarının turist çekecek organizasyonlarla desteklenmesi, balıkçı barınağı ve eski Gediz yatağı’nda Su Ürünleri Merkezi Kooperatifinin etkin denetlemesinin desteklenmesi, yeni binaların Foça Taşı ocaklarından elde edilen taşlarla yapılmasının özendirilmesi, Değirmenler bölgesinin rekreasyon alanı olarak düzenlenmesi, otopark, kent içinde çevre ve deniz kirliliği, engellilere yönelik düzenlemeler, kültür ve sanatsal faaliyetler, eski öğretmen evinin müze olması, güneşten elde edilen enerjinin kullanımının teşvik edilmesi, tekneler için çekek yeri , sokak müzisyenleri için iki farklı noktada konser platformları oluşturulması gibi konular yer aldı.

DEPREMDE ÖLENLERİN SORUMLUSU OLACAKSINIZ

Bir konuşmacı (Reha Necla Midilli Eğitim ve Yaşlıevi Vakfı Başkanı Ali Haydar Çelebi), ilçede yapılan inşaatlarda depremde büyük sorunlar yaşanacak şekilde fazla kat çıkıldığını, bunun imar müdürlüğünün gözü önünde yapıldığını ve depremde meydana gelebilecek can kayıplarının sorumlusunun imar müdürlüğü ve belediye olacağını iddia etti. İddilara başkan ve belediye yetkilileri konunun imar barışından kaynaklandığı yanıtını verdiler. Bir başka konuşmacı (Eğitimci Yazar Cevat Yıldırım) yıllar süren bir araştırma ve çalışmayla hazırladığını, Aliağa’daki bir işletmenin desteğiyle bastırabildiğini ve Foça ile ilgili bir kitap için Foça’da hiçbir kişi ve kurumdan destek bulamadığını belirterek kitaplarını sitemleriyle başkana armağan etti. Çevre Platformu temsilcileri de mahkeme kararları, eylemler, kampanyalara ve yaşanan bir çok yangına rağmen başta cüruf toplama alanı olmak üzere kirleticilere engel olunamamasından duydukları rahatsızlık ve üzüntüyü dile getirdiler.

İki buçuk saati aşan toplantı; Belediye Başkanı Fatih Gürbüz’ün toplantı da 60 yeni önerinin geldiğini, her söylenenin dikkatle not edildiğini, ortak aklı ilçede hakim kılmak için toplantılara devam edileceğini belirterek katılımcılara teşekkür etmesiyle sona erdi.

Seyfi GÜL