'Pembe Prenses' kanser tarama tır'ı Aliağa'da

'Pembe Prenses' kanser tarama tır'ı Aliağa'da
Editör: Aliağa Medya
12 Eylül 2024 - 01:12
Sağlık Bakanlığı tarafından tarama amacıyla tam donanımlı olarak hazırlanan ‘Pembe Prenses’ ismi verilen mobil kanser tarama tırı, İzmir’in Aliağa ilçesinde gelerek vatandaşlara kanser taraması yaptı.

Aliağa’da 21 gün boyunca saat 09.00 ile 16.00  arasında vatandaşlara hizmet verecek olan Pembe Prenses isimli tır, Aliağa Cumhuriyet Meydanına konuşlandırıldı. Tırda görevliler, 30-69 yaş grubu vatandaşları tek tek alarak kanser taraması yaptı. Kanserde erken teşhisin önemli olduğunu belirten uzmanlar, vatandaşları taramaya davet etti.

Kanserin önemli bir sorun olduğunu ifade eden Aliağa İlçe Sağlık Müdürü Doktor  Özkan Orhun ‘Yapılan çalışmalar kanserin, ülkemizde gerçekleşen ölüm nedenleri içinde, kalp-damar hastalıklarından sonra ikinci sırada yer aldığını göstermektedir. Bir bireyin kansere yakalanmasını etkileyen faktörler; genetik; biyolojik, davranışsal ve çevresel olarak sıralanabilir. Kanserlerin üçte biri önlenebilir, üçte biri erken yakalanabilir, geriye kalan üçte biri ise uygun tedavi ve destek tedaviden yararlanabilir. Bu nedenle  kanserde Erken Tanı son derece önemlidir. Erken tanı için de kanser taramalarını yaptırmak gerekir.  Ücretsiz mamografi çekimi ve kanser tarama testlerinin yapıldığı ’Pembe Prenses’ 10 Eylül ile 01 Ekim 2024  tarihleri arasında Aliağa Cumhuriyet Meydanında ilçemiz halkına hizmet verecektir” dedi.