Narıyla Meşhur Çıtak köyünde hasat bitti, Nar ekşisi yapımı başladı.
Aliağa’nın yemyeşil köyü Çıtak’ta üretilen doğal nar ekşisi kapışılıyor
Çıtak Mahallesi'nde neredeyse her evin avlusunda komşuların bir araya gelerek geleneksel yöntemlerle yaptıkları nar ekşisi üretimi başladı. 100 yılı aşkın süredir nar ekşisi imece usulü ile komşular tarafından hep birlikte sırayla yapılıyor. Yemek ve salatalara lezzet katmak için sofraların vazgeçilmez aroması haline gelen nar ekşisi, geleneksel yöntemlerle hazırlanıyor ve büyük ilgi görüyor. Bölgede ekim ayında olgunlaşmaya başlayan narlar önce bahçelerden toplanıyor. Dalından tek tek topladıkları narları ikiye bölen kadınlar, daha sonra sopalarla vurarak nar tanelerini kabuğundan ayıklıyor. Çuvalların içerisine konulan nar tanelerinin tepelemek suretiyle suyu çıkartılıyor. Ezerek çıkarılan nar suyu koyulaşana kadar kazanlarda odun ateşinde kaynatılıyor. Yaklaşık 10-15 kilogram nardan 1 kilogram elde edilebilen nar ekşisi, soğutularak tüketime ve satışa hazır hale getiriliyor. Ekşi narların tanelenip suyu sıkıldıktan sonra kaynatılması ile elde edilen nar ekşisi üreticinin yüzünü güldürürken, tüketenin de ağzını tatlandırıp vücuduna sıhhat veriyor.
Tamamen Organik Ürün. Alan, bir daha alıyor
Mahalle sakinlerinden Mehmet Girgin “Doğma büyüme bu köylüyüm. Nar ekşisi zamanı geldi. Şimdi narlara başladık. 15-20 gün yoğun bir uğraş içindeyiz. Bu narlar, tamamen doğal kendisi çıkmış, ilaç, gübre hiçbir şey atılmıyor. Bu yüzden tamamen organik bir ürün. Aliağa’da köylü üretici pazarlarında, Cumartesi köylü pazarında, satıyoruz. Doğal olduğu, organik olduğu için zaten her sene alanlar önümüzdeki sene bir daha istiyor.” dedi.
Muhtar Güleç; Nar Ekşisini Geniş Kitlelere Ulaştıracağız
Çıtak Mahallesi Muhtarı Üstün Güleç Çıtak’ın Narıyla meşhur olduğunu ifade ederek, “Köyümüzde yapılan bu nar ekşisi köylü pazarlarında satışa sunuluyor. Köyümüzün Nar ve nar ekşisiyle meşhur olduğu zaten biliyor. Köyümüze gelip alıyorlar. Ama tabi biz bunu daha geniş kitlelere yaymak için; şişeleme, tescilleme, markalaşma yapıyoruz. Bununla da Belediyemizle, İlçe Tarım Müdürlüğümüzle birlikte çalışıyoruz. İnşallah bu güzel nar ekşisini, çevre illere ve Türkiye geneline satacağız.” diye konuştu.
Fatma Ballı, “Glikozlu değil. Has nar suyu bu”
Nar ekşisi yapan köy kadınlarından Fatma Ballı da üretikleri nar ekşisi için “Glikozlu değil. Has nar suyu bu” ifadelerini kullandı. Ballı, “66 yaşındayım. Dünyaya geldik geleli böyle bu işlerin içindeyiz. İmece usulü sırayla herkese yapılır. Bizim narlar esas nardır. Aşı narı bile değil. Glikozlu değil. Has nar suyu bu. Ekşidir bu. Bizimkiler çok ekşidir. Öyle tatlı ekşi bile değildir. Tam nardır bizimkiler. Gerçek nardır. İmece usulü o komşu onda, o komşu onda sırayla herkes. Yalnız olmaz ki, çok yorucu, çok zor” hep birlikte yapıyoruz” dedi. Fatma Ballı, nar hasadının verimine göre nar ekşisi yapımının süresinin değiştiğini belirterek, “Narın çoksa iki gün sürer, üç gün sürer. Ne kadarsa narın. Bazısının 4-5 gün sürer. Bazısının 2 gün sürer. En aşağısı 2 gün sürer zaten. Çünkü yapması çok zor. Yapması çok meşakkatli.” diye konuştu.
Ev Sahibi Zülfiye Girgin, “Nar sırası bende bugün. 15-20 gün birbirimize yardım ediyoruz”
Nar ekşisi yapılan ev sahibi Zülfiye Girgin ise komşularına teşekkür ederek, “Allah razı olsun. Nar sırası bende bugün. Bugün benim işim görülüyor. Şimdi kesiyoruz şu anda. Arkadaşların önüne dökücem, Onlar çıkaracak. Sonra çiğneme aşaması, kaynatma olacak. En az geceyarısına kadar, o kazanları dibine indirmeye çalışacağız. Bakalım başarabilirsek bugün, arkadaşlarla beraber, konu komşu, akraba birbirimize sürekli 15-20 gün bu şekilde yardım ediyoruz” dedi.