MYRİNA VE GRYNEİON'DA DÖRDÜNCÜ DÖNEM YÜZEY ARAŞTIRMALARINA BAŞLANDI
İzmir’in Aliağa ilçesinde yer alan Myrina ve Gryneion Antik Kentlerinde dördüncü dönem yüzey araştırmalarına başlandı
İzmir’in Aliağa ilçesinde yer alan Myrina ve Gryneion Antik Kentlerinde dördüncü dönem yüzey araştırmalarına başlandı. Adnan Menderes Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Çekilmez Başkanlığı’nda gerçekleştirilen araştırmalar 12 Eylül 2018 tarihine kadar devam edecek.
Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Aliağa Belediyesi’nin desteklediği araştırmalar Myrina ve Gryneion ile çevresinde yapılıyor. Adnan Menderes Üniversitesi’nden yaklaşık kırk kişilik heyetin görev aldığı araştırmalarda daha çok belgeleme çalışmaları yapılıyor. Arkeolojik eserler detaylandırılarak fotoğraflandırılıyor.
Dördüncü dönem yüzey araştırmalarına Myrina Antik Kenti’nde akropol olarak belirtilen bölgeden başlandı. Akropol ve etrafındaki yerleşim yerlerinde detaylı çalışmalar yapılacak. Akropolde ilk yerleşiminin ne zaman başladığı ve M.Ö yerleşim alanlarındaki kültür varlıkları incelenecek.
Çalışmaların ikinci aşaması ise Gryneion antik kentinde devam edecek. Hacıömerli Mahallesi sınırları içerisindeki Gryneion Antik Kentinde, varlığı antik kaynaklardan bilinen bir kült alanı Apollon tapınağı olduğu düşünülüyor. 2017 yılında bu bölgede başlanan jeofizik çalışmaları ile toprağın altındaki kültür varlıkları belgelenmeye başlandı. Jeofizik çalışmaları bu yıl sonuna kadar devam edecek. Jeofizik çalışmalarının yanı sıra Myrina ve Gryneion Antik Kentlerinin bitki örtüsü ve taş yapısı da incelenecek. Ayrıca antik kentlerin eski coğrafyasının gelişimini inceleyen bir ekip de sahada görev yapıyor.
Dördüncü dönem yüzey araştırmaları önümüzdeki yıllarda yayın haline getirilerek kitaplaştırılacak. Tarihe tanıklık eden Myrina ve Gryneion Antik Kentlerindeki çalışmalar yazılı hale getirilerek gelecek kuşaklara aktarılacak ve bilim dünyasına sunulacak.