KÜÇÜK KENTİN BÜYÜK TARİHİNİ 50 YILDA YAZDI
PHOKAİA KENT TARİHİ 4.BASKIYA HAZIRLANIYOR
Foçalı yazar Müjdat Mersin’in üniversite yıllarında hazırlıklarına başlayıp yaklaşık 50 yılda kitap haline getirdiği Phokaia (Foça) Kent Tarihi 4.ncü baskısına hazırlanıyor. İlk baskısı 2013 yılında yapılan 2014 ve 2018 yıllarında genişletilerek yeniden basılan kitap Foça ile birlikte yakın yerleşim birimleri ve Phokaia’lılar tarafından kurulmuş Avrupa’nın önemli kentlerinin tarihlerinden de ilginç kesitler ortaya koyuyor.
Phokaia Kent Tarihi Kitabı M.Ö. (Milattan Önce) 1000 yıllarında Atina yakınlarındaki Phokis Bölgesi’nden gelenlerin Foça Kent Devleti’ni kurmak için yerli halk ile savaşları ve sahillere yerleşme çabalarının anlatımıyla başlıyor. Foça’nın antik dönemdeki coğrafyasının tanıtımını, ticaret için batıya açılmaları ve Avrupa’da Marsilya, Alalia, Nice, Antibes, Adge, Monaco, Hyeres, Ciotat, Fos , Las Rosas, Ampurias, Malaga, Arles, Avignon, Cavaillon koloni ve kentlerini kurmaları izliyor. Antik çağda Foçalıların deniz yoluyla Afrika’nın batı sahilinde Kongo’ya kadar gittikleri , ticaretlerini kuzeyde İngiltere’ye kadar genişlettikleri, bu yolla kültür ve sanatlarını da ihraç ettiklerine dikkat çekiliyor. Roma işgalinden 500 yıl önce Phokaialıların Marsilya’da medeniyetin temellerini attığı vurgulanıyor. Phokaialıların Avrupa’da kurdukları kentlere simgelerini de benimsettikleri, bugün Fransa’nın simgesi olan horoz ile Portekiz’in başkenti Lizbon’un simgesi Lizbon horozunun kökenlerinin Foça olduğu kanıtlarla anlatılıyor. Smyrna(İzmir), Pergamon(Bergama), Kyme(Ailağa sınırlarında) gibi komşu kentlerin tarihlerine de atıfta bulunulan kitap’ta paranın icadına Foçalıların katkıları, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Deniz Kuvvetleri’nde ders konusu olan tarihin belgeli ilk deniz savaşı gibi ilginç konularla bilim ve sanat alanında ünlenmiş Phokaia’lılardan kısa bölümler halinde bahsediliyor. Foça’nın Türkler tarafından ilk fethi daha sonra Osmanlılar tarafından tekrar alınması ile fok, grifon ve horoz simgeleri için öykülerin yer aldığı bölümlerle kent tarihi tamamlanıyor.
1951 yılında İzmir’de doğan yazar Müjdat Mersin subay olan babasının görevi nedeniyle 1960’ta Foça’ya yerleşti. ODTÜ İdari Bilimler Fakültesini bitirdikten sonra Türkiye, İran ve Suudi Arabistan’da çalıştı. Emeklilik dönemini İzmir ve Foça’da geçiren ve kent tarihine yönelik araştırmalarını kitaplarına taşıyan Müjdat Mersin bu çalışmayı kendisini topluma ve Foça’ya borçlu hisseden insanların iyi niyetli bir çabası olarak tanımladı. Müjdat Mersin; “Üniversite yıllarımdan başlayan araştırmaları 50 yıl sonra kitap haline getirdim. Bunu yaşadığım kente bir borcum olarak gördüm. Herodot Tarihi’nden, Lesvos’lu Sappho’nun şiirlerine, Arkeoloji Sözlüklerinden Prof. Dr. Ekrem Akurgal’ın araştırma ve kazılarından derlediği “Batı Uygarlığının Doğduğu Yer” kitabına kadar uzanan çok ve çeşitli kaynaklardan yararlandım. Tarih hazinesi olan ülkemizin ufak bir parçası olan “Küçük Kentin Büyük Tarihi” kitabımla Phokaia(Foça’yı tanıma ve tanıtma çabalarına katkı sunmaya çalıştım. “ dedi.
4.baskısına hazırlanan Phokai Kent Tarihi kitabını temin etmek isteyenler yazarın 0 543 534 77 40 no.lu telefonundan kendisine ulaşabilirler.
Seyfi GÜL