KİRACILARA DEPOZİT ŞOKU

İzmir Emlak Kulübü Derneği Başkanı Rıdvan Akgün, son günlerde kiralık konut arayışında olan müşterilere uygulanan fahiş fiyat politikasını ve emlakçılarla mülk sahiplerinin bu konudaki keyfi tutumları

Editör: Aliağa Medya
15 Ocak 2018 - 22:41


İzmir Emlak Kulübü Derneği Başkanı Rıdvan Akgün, son günlerde kiralık konut arayışında olan müşterilere uygulanan fahiş fiyat politikasını ve emlakçılarla mülk sahiplerinin bu konudaki keyfi tutumlarını eleştirdi.

Kiralık ev sahibi olmak isteyen tüketiciler son dönemde artarak süren fahiş fiyat politikalarıyla karşı karşıya geliyor. İzmir Emlak Kulübü Derneği (İZEMDER) Yönetim Kurulu Başkanı Rıdvan Akgün de bazı emlakçı ve mülk sahiplerinin tamamen keyfi bir hareket içerisinde olduklarını belirterek, müşterileri kiralık konut alışverişleri konusunda uyardı. Akgün, depozit kurallarından kiralık evlerde istenen kefil durumlarına kadar birçok noktada bilgiler verdi.

“İZMİR’İN KENDİ DİNAMİĞİ VAR”
“Kiralık konut ve bu konutların alışverişinde İzmir, İstanbul ve Ankara’dan bağımsız hareket ediyor. Genellikle kiralık konutlarda, mülk sahipleri tarafından kefil istenir. Fakat kiracı belirli bir gelir seviyesinde ise bazen talep edilmiyor. Bunun yanı sıra İstanbul ve Ankara’da bin dolara kadar depozit istenebiliyor. Konutun yıllık kira toplamının yüzde 12’si kadar bir oranda komisyon da alınabiliyor. Fakat İzmir’de durum biraz daha değişik. İzmir kendi dinamikleri ve kurallarıyla hareket ediyor. İzmir’de kiracıya olan güven endişesi nedeniyle mülk sahipleri çok yüksek oranda kefil talep ediyor. Bu konuda kefillerin genellikle devlet memuru ya ona benzer nispeten güvenilir bir meslek grubunda olması bekleniyor. Ancak pratikte bunun uygulanabilirliğinden bahsedecek olursak yüzde 60 diyebiliriz. Yüzde 40 ise değişken olabiliyor. Ya da kefilsiz bir alışveriş gerçekleşiyor”

“MALLARINI BULUNMAZ SANIYORLAR”
“Yasaya göre 3 kira bedeline kadar kiracıdan depozit alınabiliyor. Ancak pratikteki uygulanışı çoğunlukla bir kira bedeli kadar oluyor. Bunların yanı sıra depozit konusunda da aslında çok da uygulanmayan bir kural mevcut. Şöyle ki bugün itibariyle kiralık ev için bin lira depozit veren bir kiracı 3 yıl sonra da aynı rakamı geri alıyor. Ancak bu miktarın valörüyle iade olması gerekiyor. Yani bugünün bin lirası 3 yıl sonranın bin lirası olmuyor. Ancak bu sistem Türkiye’de neredeyse hiç uygulanmıyor. Bir tek bazı kurumsal şirketler buna özen gösterebiliyor” diyerek çok tartışılan depozit konusuna da değinen Akgün, afaki fiyatlarla kiracıları korkutan mülk sahiplerine de eleştiride bulundu. Akgün, “Kendi malını adeta bulunmaz hint kumaşı sanan mülk sahipleri kanun dışı 5-6 misli depozit istiyor. Ayrıca teminat senedi de istiyor. Bazı kiracılar da bunu şaşırtıcı şekilde kabul ediyor. Bazen rakam belirtmeksizin boş mukaveleye imzalar atılıyor. Bu oldukça riskli bir durumdur. Bunu kesinlikle ama kesinlikle kabul etmemeleri gerekiyor. Bu tarz uygulamalar mülk sahiplerinin kiracılara uyguladığı bir kaostur” diye konuştu.

İ.B.G.