FOÇALILARDAN MERA ALANINA BİYOKÜTLE TESİSİ TEPKİSİ
FOÇALILARDAN MERA ALANINA BİYOKÜTLE TESİSİ TEPKİSİ
İzmir’in Foça İlçesi’ne bağlı kırsal Yeniköy Mahallesi Hancivarı mevkii’nde mera alanına yapılmak istenen Biyokütle Atık İşleme Tesisine halk tepki gösterdi. Foçalılar; bugün yapılan bilirkişi incelemesinde gelen heyete itiraz gerekçelerini ilettiler. İlçenin bir turizm ve tarım kenti, alanın mera alanı olduğu, Aliağa Sanayi bölgesinden yeterince olumsuz etkilendiği ve bölgenin bu tür bir tesisin yaratacağı kirliliği taşıyamayacığını savundular.
Bilirkişi incelemesinin yapılacağı ve tesisin kurulacağı mevkide toplanan 100’e yakın kişi arasında Foça Belediye Başkan Vekili Kenan Gülay, Foça Kent Konseyi Başkanı Özlem Temizel, CHP Foça İlçe Başkan vekili Esen Çeşmeci, Aliağa CHP İlçe Başkanı Özlem Şan Oğuzhan, Foça Ziraat Odası Başkanı Saim Demirbaş, bazı Belediye Meclis Üyeleri, Tarımsal Kooperatiflerin Başkan veya temsilcileri, Foça Forum, Yenifoça Forum, Foça Çevre ve Kültür Platformu(FOÇEP) üyeleri ile vatandaşlar yer aldı.
Foça Belediye Başkan vekili Kenan Gülay, Yeniköy Mahallesi Hancivarı Mevkii 696 parselde (eski 387 parsel) Biyokütle enerji santrali yapılması amacıyla 04.11.2019 tarih ve E. 253717 sayılı yazı ile resen onaylanan 1/1000 ölçekli uygulama imar planı ve 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planının iptali istemiyle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na karşı Foça Belediyesi olarak dava açtıklarını söyledi. Burada bulunma nedenlerinin de bu dava nedeniyle yapılacak keşif ve bilirkişi incelemesinde görüşlerini aktarmak olduğunu belirten Kenan Gülay; “Burada yaklaşık 700 dönüm mera arazisinin içerisinde 74 dönümlük bir bölüme biyıokütle enerji tesisi kurulması için Kasım 2019’da İzmir Büyükşehir ve Foça Belediyelerine danışılmadan bakanlıkça resen onay verilmiştir. Mahkeme askı süresinde İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Foça Belediyesi olarak konuya itiraz edilmiştir. Bu itiraz dolayısıyla mahkeme bugün burada bilirkişi incelemesi yaptırmaktadır. Hepimizin bildiği gibi Foça güneşiyle, deniziyle, doğasıyla bir turizm kenti olduğu kadar aynı zamanda tarımıyla da çok önemli bir merkezdir. Gediz havzasının bulunduğu bir bölgededir. Foça gibi bir turizm merkezine giden ana arter üzerinde böyle bir tesis kurulmak istenmesi, hemde tarım ve hayvancılık alanlarının yanında olmasından dolayı büyük zararlar vereceğini biliyoruz. Bu yüzden Foçada biyokütle enerji tesisi kurulmasını istemiyoruz. Buna şiddetle karşıyız.“ “dedi.
Foça Belediye Meclis ve Çevre Komisyonu üyesi Mimar Ercüment Kuyumcu’da bölgede halen iki adet biyogaz enerji tesisi olduğunu, bunların bölgeden çıkan hayvansal atıkları işlediğini, ama birinin kuruluş amacını aşarak hibrit tesise dönme girişimnde bulunduğuna dikkat çekti. Ercüment Kuyumcu;” Kendilerine bu hibritin ne olduğunu sorduk Tatmin edici cevap alamadık. Bunun dışında iki biyokütle tesisi kurma girişimi daha var ve bunlarla ilgili mahkeme süreçleri devam ediyor. Buradaki dördüncüsü. Haftada 40-50 bin aracın geçtiği ana yol üzerinde, tam turistik alanın önünde 74 dönüm alana, hem de mera alanına, Çevre Bakanlığı’nın verdiği bir enerji tesisi müsaadesi var. Biz buna karşı yürütmeyi durdurma davası açtık. Biyokütle için zaten burada yeterli malzeme yok. Dışarıdan getirecekler. Katı atıkları yakacaklar. Biz böyle bir şeyi kesinlikle istemiyoruz. Turizm ve tarımla geçinen ilçemizin bunlara kesinlikle tahammülü yok. Bütün siyasi parti temsilcisi arkadaşlarda bizimle aynı görüşte olduklarını paylaşıyorlar. Foça halkı olarak bu tesise karşıyız” dedi.
CHP Aliağa İlçe Başkanı Özlem Şan Oğuzhan, Foçalılara destek ve bölge doğasına sahip çıkmak için geldiklerini belirtti. Özlem Şan Oğuzhan, “ Doğanın ne kadar önemli olduğunun yaşandığı günlerdeyiz aslında. 2020 -2021 pandemi sürecini dikkate alırsanız doğa bizden intikam alıyor. Doğa onu korumamızı istiyor. Yaşanan felaketlerde bunu gösteriyor. Biz doğayı korumak zorundayız. Çevreyi korumak zorundayız. Çocuklarımzı korumak zorundayız. Foçalıların mücadelesine sonuna kadar destek vereceğiz” dedi.
Foça Çevre ve Kültür Platformu(FOÇEP) Sözcüsü Bahadır Doğutürk ise aynı alanda daha öncede biyogaz enerji tesisi kurulmak istendiğini, açılan davalarla bunun engellendiğini hatırlattı. Bahadır Doğutürk; “ Geçtiğimiz yıllarda burada 177 dönüm üzerine biyogaz tesis kurulmak istenmişti. Mahkeme kararıyla engellenmişti. Şimdi alan küçültülerek 74 dönüme talip olunarak biyokütle enerji tesisi yapmak üzere bir girişimde daha bulunuldu. Bizde Foça Belediyesi kanalıyla bu girişime engel olmak için yine dava açtık. Foçalılarda Foça sınırları içinde herhangi bir kirletici tesis olmaması için bilirkişi keşfinde Foça’ya sahip çıkmaya geldiler. Bizler İzmir’in kuzey ormanları olan Foça ormanlarına bir hançer gibi saplanan cüruf alanının kaldırılmasını beklerken böyle yeni tehlikeli gitrişimlerle karşı karşıyayız. Bundan sonrada hukuki haklarımızı kullanacağız. Burası ilçemizin mera alanı. Burada kirletici tesis istemiyoruz.“ dedi.
Foça İlçe Jandarma Komutanlığı ekiplerinin yoğun güvenlik önlemleri altında yapılan bilirkişi incelemesi sonunda katılımcılar olaysız dağıldı.
CHP Aliağa İlçe Başkanı Özlem Şan Oğuzhan, Foçalılara destek ve bölge doğasına sahip çıkmak için geldiklerini belirtti. Özlem Şan Oğuzhan, “ Doğanın ne kadar önemli olduğunun yaşandığı günlerdeyiz aslında. 2020 -2021 pandemi sürecini dikkate alırsanız doğa bizden intikam alıyor. Doğa onu korumamızı istiyor. Yaşanan felaketlerde bunu gösteriyor. Biz doğayı korumak zorundayız. Çevreyi korumak zorundayız. Çocuklarımzı korumak zorundayız. Foçalıların mücadelesine sonuna kadar destek vereceğiz” dedi.