Foçadaki Orman Yangını Kontrol Altına Alındı

Foçadaki Orman Yangını Kontrol Altına Alındı
Editör: Aliağa Medya
19 Temmuz 2024 - 08:47



İzmir’in Foça İlçesi’nde saat 15.00 dolayında başlayan ormanlık, makilik ve zeytinlik alanları etkileyen, tarım arazileri ve hayvan ağıllarını tehdit eden, yerleşim yerlerinin yakınlarına kadar gelen  yangın saat 22.30 civarında kontrol altına alındı. Foça Kaymakamı Mehmet Türköz devam eden soğutma çalışmalarının sabaha kadar devam süreceğini açıkladı. 

BİR BAĞ EVİ VE TRAKTÖR YANDI  

İzmir’in Foça İlçesi’ne bağlı Yenibağarası Mahallesi ile Yenifoça Fevzi Çakmak Mahallesi arasındaki 7.Jandarma  Komando Alayı Terörle Mücadele Eğitim Merkezi  bölgesinde henüz bilinmeyen bir nedenle yangın çıktı. Yangın sert rüzgarında etkisiyle kısa sürede yayılmaya başladı. Havadan ve karadan müdahale ile kontrol altına alınmaya çalışılan yangın önce çevredeki kuru otluk ve makilik, sonra çamlık ve zeytinlik alanlara sıçradı. Bölgede bulunan çok sayıda büyük ve küçük baş hayvan ağılını tehdit eder hale geldi. Tedbir için hayvanlar ağıllardan boşaltıldı. Kabasakal mevkiinde bir bağ evi bahçesindeki traktörle birlikte alevlere teslim oldu. Ev yanarken  LPG tüpünden  olduğu sanılan patlamalar duyuldu. Rüzgarın etkisiyle yangın Kocamemetler Mahallesi’nin yeni yerleşim villalar bölgesine yönelince buradaki evlerde tahliye edildi. Yeni bağarası Yenifoça arasındaki karayolu söndürme araçlarının çalışabilmesi için araç trafiğine kapatıldı. İzmirdeki diğer yangınlara müdahale için bir süre bölgeden ayrılan hava araçları saat 18 dolayında tekrar çalışmalara katıldı. Hava kararana kadar biri askeri 3 helikopter 3 uçak  alevlerle mücadeleye devam etti. Havanın kararmasını müteakip söndürme çalışmaları kara araçlarıyla sürdü. 
Yanan bölgede zeytinliği olduğunu belirten Hilal Yolcu ağaçlarının ve komşusunun hayvanlarının yanmaması için iki saate yakın bir süre kendi olanaklarıyla müdahale etmeye çalıştıklarını söyledi. Hilal Yolcu; “Yangın buraya ininceye kadar hiç kimse yoktu. Biz müdahale ettik. İtfaiye ve uçaklar çok sonra geldiler”  dedi. 

Asiye Güven ise Foça'da oturduklarını, burada hayvancılık yaptıklarını, arkadaşlarının araması üzerine hayvanlarının olduğu yere geldiklerini söyledi. Asiye Güven; “Geldiğimizde jandarmalar vardı. Söylediler. Komşularda yardım etti. Hayvanlarımızı çıkarttık. Çok fena oldu. Her tarafımızı yangın sardı. Zor kurtulduk. Hayvancıklarım, koyuncuklarım nerde şimdi. Akşam damlarına koyabilecekmiyiz. Arka taraflar hala yanıyor.  Komşunun evi yandı. Motoru yandı. “ dedi.   

50 HEKTAR ALAN YANDI

Foça Kaymakamı Mehmet Türköz yangının saat 22.30 dolayında kontrol altına alındığını ve 50 hektar alanın etkilendiğini açıkladı. Türköz’ün açıklamasında , “ 18.07.2024 günü saat:14.50 sıralarında Foça İlçesi Fevzi Çakmak Mahallesi Sadullah Sever Caddesi adresinde bulunan Yenifoça Jandarma Teröristle Mücadele Komutanlığında başlayan yangın rüzgarın etkisiyle  okulun dışına taşmış yaklaşık 50 hektar alan Saat 22:30 itibariyle yanmıştır. Orman işletmeye bağlı 10 itfaiye aracı 2 yangın söndürme helikopteri, 3 yangın söndürme uçağı ile İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı 10 itfaiye aracı yangına müdahale etmiştir. Ayrıca okulun kendi itfaiye aracı ve Foça Deniz Üs Komutanlığı’na bağlı itfaiye araçları ile emniyet ve jandarmaya ait 3 TOMA aracı destek vermiştir. Yangın şu saat itibariyle kontrol altına alınmış olup soğutma çalışmalarına başlanmıştır. “ ifadelerine yer verildi. 

Yangın söndürme çalışmalarına bölge ekiplerinin yanı sıra, Sakarya, Manisa, Balıkesir gibi illerden gelen ekiplerinde katıldığı ve soğutma çalışmalarının sabah saatlerine kadar süreceği ve kesin hasar tespitinin soğutma çalışmalarının ardından yapılacağı öğrenildi. 

Seyfi GÜL