Foçada covid antiko taramaları baslandı
Foçada covid antiko taramaları baslandı
Sağlık Bakanlığı tarafından ülke genelinde tüm il ve ilçelerde nüfus yoğunluğuna bağlı sayılarla yapılması planlanan antikor taramalarına İzmir’in Foça İlçesi’nde başlandı. İki ayrı örnek alınarak yapılan taramalarda vatandaşın hali hazırda pozitif yada negatif olma durumunun yanısıra belirtileri olmadan Covid-19’u geçirip geçirmediğinin de belirlenmesi amaçlanıyor. Elde edilecek verilerin yeni koronavirüs önlemlerinin alınmasına da ışık tutacağı bildirildi.
Sağlık Bakanlığı’nın tarama çalışmaları için nüfus yoğunluğu baz alınarak Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından örnek alınacak aileler İl ve ilçelerde rastgele yöntemle belirlendi. Buna göre Türkiye genelinde toplam 153 bin, İzmir’de 4 bin, Foça İlçesi’nde 35 dolayında örnekleme yapılacağı öğrenildi. Foça İlçe Merkezi ve bağlısı mahalle ve köylerde belirlenen ailelerden gönüllü olan bir kişiden örnek alma işlemlerine başlandı.
Foça’da (2020) Haziran Ay’ı sonunda tamamlanması hedeflenen tarama çalışmalarına vatandaşların büyük memnuniyetle katıldığı, örnekleme için rastgele belirlenenlerin dışında bazı vatandaşların “bende test yaptırmak istiyorum” diyerek İlçe Sağlık Müdürlüğü’ne başvurduğu, ancak TÜİK tarafından yerleşim yeri esaslı olarak ve rastgele yapılan seçimlerin esas alınması dolayısıyla başvurulara olumsuz cevap verildiği açıklandı. İlçe Sağlık Müdürlüğü’nün oluşturduğu tarama ekibinin örnek alınacak bazı kişilerin deniz kıyısında olduğunu belirtmesi üzerine ekip aracıyla sahilde örnek alması ise ilginç görüntülere neden oldu.
Covid-19 durum tespitine yarayan PCR testi için Burun Boğaz kültürü, antikor testi için ise kan örneği alınıyor. PCR Testi (İzmir’in Hatay semtindeki) Halk Sağlığı Laboratuarında, Kan örnekleri ise Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Mikrobiyoloji Laboratuarı’nda değerlendiriliyor.
PCR testi ile kişinin halen Covid-19 bakımından pozitif negatif olma durumu belirleniyor. Kan testinde tespit edilen Antikor miktarına bağlı olarak kişinin bağışıklık sisteminin durumu, salgından etkilenip etkilenmediği, hastalığı, semptomları göstererek yada göstermeden geçirip geçirmediği, geçirdiyse bağışıklık kazanıp kazanmadığı gibi verilere ulaşılıyor.
Elde edilecek verilerden Türkiye’deki hastalık durumu, nüfusun ne kadarının enfekte olduğu, geçirenlerde ki bağışıklık seviyesi gibi istatistikler ile plazma temininde kaynak olabilecek kişi saysısının oransal olarak belirlenmesine çalışılacağı bildirildi.
Tarama sonuçlarının Sağlık Bakanlığı’nca açıklanacağı öğrenildi.
Seyfi GÜL