Foça'da Taş Ocağı tepkisi .. Başkan Gürbüz:" Bizler burada nöbet tutarız, bekleriz ama taş ocağını açtırmayız
İzmir’in Foça İlçesi İsmet Paşa ve Fevzi Paşa Mahallelerinde yapılmak istenen doğal taş ocağı projesine ilişkin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının çevre etki değerlendirme sürecinin başlatılmasına ardından 2 bin 500 yıllık Pers Mezar Anıtı’na çok yakın olmasının yanısıra, zeytinlikler, arıcılık, hayvancılık, tarım alanları ve doğal SİT alanı içinde kalan bölgede taş ocağı açılmaması için Foça'nın sivil toplum kuruluşlarından ve çevre örgütlerinden tepki geldi.
Editör: Aliağa Medya
22 Ocak 2023 - 21:32
Foça’da Doğa ve Tarih Talanına Hayır Platformu’nun çağrısıyla İlçe merkezine 6 kilometre mesafedeki Pers Mezar Anıtı önünde yapılan basın açıklamasına Foça Belediye Başkanı Fatih Gürbüz, bazı belediye meclis üyeleri, muhtarlar, siyasi partilerin ilçe başkanları, Foça Kent Konseyi, İzmir ve Ege Kent Konseyleri Birliği ile Ege Bölgesi Çevreci Platform ve Meclislerinin üyeleri, bazı meslek odaları ve sendikaların temsilcileri ve yüzlerce Foçalı katıldı.
“Yargıya Taşıyacağız”
Foça'da Doğa Ve Tarih Talanına Hayır Platformu'nun çağrısıyla Pers Anıt Mezarı önünde yapılan açıklamada ÇED sürecine itiraz edildiği vurgulandı. Verilen ruhsat izninin iptali için dava açacaklarını duyuran Platform adına açıklamayı okuyan Ömer Atilla bakanlığın izin vermesi durumunda o kararı da yargıya taşıyacaklarını dile getirdi.
Ömer Atilla; “Geçtiğimiz günlerde Çevre Şehircilik Bakanlığı tarafından, çevresel etki değerlendirme (ÇED) süreci başlatılan, taş ocağı yapılmak istenen yerin hemen yanı başındaki dünya mirası 2500 yıllık Pers Mezar Anıtında bir basın duyurusu yapmak üzere toplandık. Bu yapılmak istenen taş ocağı Pers Mezar Anıtı’nın da içinde bulunduğu doğal ve tarihi sit alanı sınırlarının hemen yanında yer alıyor. 98,63 hektarlık alan (başka bir deyişle 980 dönüm) içerisinde 19.97 hektarlık alanda tüf taşı çıkarılması planlanıyor. Dosyada yer alan bilgilerde yılda 25 bin ton tüf taşı çıkarılması hedeflenen ve bu hıza göre de kapasitesinin 610 yıl olarak hesaplandığı bir alana T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü tarafından 10 yıl süre ile 20.12.2022-20.12.2032 tarihli II-B grubu İşletme Ruhsatı alınmış ve Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından ÇED süreci başlatıldığı ilan edilmiştir.” Dedi.
“Doğa talan edilirken insana dair her şey yok sayılıyor”
Son yıllarda ülkemizin dört bir yanında yer altı ve yer üstü zenginliklerin acımasızca talan edildiğini söyleyen Atilla, “Doğa talan edilirken insana dair her şey yok sayılıyor. Bu talan bir gün HES olarak, bir gün de taş ocağı olarak karşımıza çıkıyor. Geçtiğimiz günlerde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından taş ocağı yapılmak üzere Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) süreci başlatılan yerin hemen yanı başındaki dünya mirası 2500 yıllık Pers Mezar Anıtı bulunmaktadır” dedi
Pers Mezar Anıtı’nın da içinde bulunduğu doğal ve tarihi sit alanı sınırlarının hemen yanında yer alanda 98,63 hektarlık alanda tüf taşı çıkarılması planlandığını belirten Atilla, orman alanı ve tarım arazisi olarak kullanılan ve planlanan alanın maden faaliyetine konu edilmesinin planlama ve yer seçim ilkelerine aykırı olduğunu söyledi.
“Bizler burada nöbet tutarız bekleriz ama taş ocağını açtırmayız”
Açıklamada söz alan Foça Belediye Başkanı Fatih Gürbüz ise, “Foça’da yaşayanlar tepkisiz, uyuşmuş insanlar değil denizi, havasını, köyünü seven insanlar. Memlekette yer kalmadı geldiler dünya mirası tarihinin arkasına taş ocağı yapmaya çalışıyorlar. Yeter be kardeşim. Bizler belediye olarak açtığımız davaların hepsinin takipçisiyiz. Bizler burada günlerce beklemeye hazırız. Biz taş ocağı istemiyoruz. Biz sağlık, eğitim, kültürel faaliyetler istiyoruz. Belediye başkanı olarak burada yaşayan bütün vatandaşların sağlığından sorumluyum. Bizler burada nöbet tutarız, bekleriz ama taş ocağını açtırmayız” dedi.
İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi Deniz ve Kıyı Alanları Koruma Komisyonu Başkanı Hakan Barçın da dünya kültür mirası yapılara sahip bölgeye taş ocağı açılmasına karşı olduklarını söyledi. Hakan Barçın ; " Bakın arkamızda 2 bin 500 yıllık tarihi bir miras var. Pers Mezar Anıtı. Hemen onun sağı solu zeytinliklerle dolu. Her taraf bir doğa mucizesi. Doğanın çok cömert davrandığı bir yere taş ocağı yapmak isteniyor. Böyle fütursuzca, böyle bilinçsizce, böyle saldırgan bir tavırla daha nerelere varılacak çok merak ediyoruz. Foça çok önemli bir coğrafya, coğrafyanın cömertçe davrandığı br alan. Her tarafı orman ve yeşil alanlarla çevrili, içeride kültürel bir miras var. Dünya mirası. Bize ait bir şey değil. Dünyaya ait bir şey. Bunun yanıbaşına taş ocağı açılmak isteniyor. Buna kesinlikle karşıyız. Sonuna kadar mücadele edeceğiz." dedi. Basın açıklaması katılımcıların slogan atması ve alkışlı protestolarının ardından olaysız sona erdi.