İzmir’in turistik İlçesi Foça’da eskilerinin kaldırılmasını isterken yeni taş ocağı açılması için ÇED sürecinin başlatılmasına çevrecilerin tepkisi sürüyor. Foça Tarih ve Doğa Talanına Hayır Platformu üyeleri konuya dikkat çekmek, halkı bilgilendirmek ve süreci protesto etmek için bugün bir fotoğraf sergisi açtı.
Nihat Dirim Barış ve Demokrasi Meydanı’nda basın açıklaması yapılarak açılışı gerçekleştirilen sergide faaliyete devam eden taş ocaklarının doğa ve çevreye verdiği zararı gösteren fotoğrafların yanısıra açılması istenen taş ocağının görselleri de yer aldı. Çok sayıda Foçalının ve platform üyelerinin hazır bulunduğu basın açıklamasını Foça Tarih ve Doğa Talanına Hayır Platformu sözcülerinden Ramis Sağlam okudu. Sağlam; 2500 yıllık Pers Mezar Anıtı’nın yanı başına taş ocağı açılmasını eylemlerle durdurmayı başardıklarını, ancak bölgede ocak açmak isteyen zihniyetin yeni girişimleriyle karşı karşıya olduklarını söyledi.Ramis Sağlam; “2500 yıllık Pers Anıt Mezar Anıtı’nın yanı başına taş ocağı açmak isteyen zihniyetin gözü taşa doymak bilmiyor. Bu zihniyet Foça’nın kırsal Kocamehmetler Mahallesi’nde 24 hektarlık alanda yeni bir taş ocağı açmak istiyor. Hali hazırdaki taş ocaklarının çevreye, yaşam alanlarımıza verdiği tahribat ortadayken, yeni bir taş ocağının açılacak olmasını kabul etmiyoruz. Yıllardır, gözünü taş doyurmayanların nasıl Foça’nın doğasını her gün adım adım yok ettiğini “Taş ocağı istemiyoruz” fotoğraf sergimizle gözler önüne seriyoruz. Yeni taş ocağı proje alanı İzmir-Manisa Planlama Bölgesi “Orman Alanı ve Tarım Arazisi” sınırları içerisinde yer alıyor. Projenin bölgenin ekolojik, demografik, sektörel, sosyolojik ve mekânsal bütünlüğünü bozma tehlikesi var. Faaliyete geçerse sit kapsamındaki alanların, 2863 sayılı yasa kapsamında bütün olarak özelliklerini ve tarımsal niteliklerini de kaybedeceği açıktır. Kocamehmetler Köyü, 2017 yılında Kültür Bakanlığı tarafından Kentsel Sit alanı olarak ilan edildi. Kentsel sit alanları içinde korunması gerekli kültür varlığı niteliğindeki yapıların yanısıra tescilli olmasa dahi töresel nitelik taşıyan kentsel dokunun korunması esastır. Bu alandaki biyoçeşitliliğin, eko sistemin bir bütün olarak korunması çok önemlidir. Habitatın olumsuz etkilenmesi, ayrıca zincirleme bozulmalara yol açacağından ÇED süreci iptal edilmelidir. “dedi.
Basın açıklamasının ardından Çat-Lak Tiyatro ve dans grubu çevre konulu tiyatral bir gösteri sundu.
Farkındalık yaratmak ve halkı bilgilendirmeye devam etmek için fotoğraf sergisinin 12-14-16 Nisan günleri Foça’nın farklı mahallelerinde yineleneceği öğrenildi.
Seyfi GÜL