DİSK Emekli-Sen'den Yaşlılara Çağrı: "Yaşlılık Olağan, Emeklilik Haktır!"

DİSK Emekli-Sen'den Yaşlılara Çağrı: "Yaşlılık Olağan, Emeklilik Haktır!"
Editör: Aliağa Medya
02 Ekim 2024 - 10:22
1 Ekim Dünya Yaşlılar Günü'nde DİSK Emekli-Sen Aliağa Şubesi, yaşlıların sorunlarına dikkat çekmek için Demokrasi Meydanı'nda basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamaya, DİSK Emekli-Sen Ege Bölge Temsilcisi Sabahattin Yeşiltepe, sendika yönetimi, üyeleri ve Aliağa Emek ve Demokrasi Platformu bileşenleri katıldı.

Yaşlılıkta Yoksulluk Alarmı

DİSK Emekli-Sen Aliağa Şube Başkanı Osman Durmaz, yaptığı konuşmada Türkiye'de yaşlı nüfusun hızla arttığına dikkat çekerek, yaşlıların temel hak ve özgürlüklerinin gasp edildiğini belirtti. Durmaz, "Yaşlılar, sosyal politikaların yetersizliği nedeniyle ekonomik olarak güçsüzleşiyor, sosyal yaşamın dışına itiliyor. Tüm bunlar toplumdaki ayrımcılık pratiklerine bir yenisini; yaş ayrımcılığını da ekliyor. Yaşlılık, yaşamın doğal bir evresi olduğu gerçeği göz ardı ediliyor; yaşlılar adeta bütçede bir gider kalemi olarak görülüyor" dedi.
Emekli Aylıkları Eriyor
Durmaz, emekli aylıklarının sürekli düşürülmesinin yaşlı yoksulluğunun artışındaki en büyük etken olduğunu vurguladı. Türkiye'nin, en düşük emekli ve hak sahibi aylığına sahip ikinci ülke olduğunu belirten Durmaz, "Emekli aylığı ve hak sahiplerine yapılan ödemelerin milli gelire oranında Avrupa ülkeleri ortalaması yüzde 9,5 iken Türkiye'de bu oran yalnızca yüzde 4,1'dir" diye konuştu.

Sendikal Haklar Gasp Ediliyor

Durmaz, yaşlıların sendikal hak ve özgürlüklerinin de gasp edildiğini ifade ederek, "Avrupa'da yaşlıların belirli bir yaşa gelip emekli olan insanlar, sendika çatısı altında haklarını savunurken, Türkiye'de emekliler emeklilikten doğan haklarını kazanma mücadelesinin yanında sendikalı olma mücadelesi de vermek zorunda kalıyor" dedi.
Yaşlılık Olağan, Emeklilik Haktır
Konuşmasının sonunda Durmaz, "Yaşlılıkta insan onuruna yaraşır bir yaşam için, yaşlıların ekonomik olarak yaşam standartlarının iyileştirilmesi, adil ve yaşanabilir ekonomik koşullar için, nitelikli ve ücretsiz sağlık hizmetinin, evde bakım hizmetlerinin etkin biçimde sağlanması için, yaşlıların kent hakkının ve barınma sorununun çözülmesi için, kültürel ve sosyal yaşama katılmalarının önündeki tüm engellerin kaldırılması için, yaş ayrımcılığının son bulması için mücadelemizi sürdürüyoruz" diyerek sözlerini tamamladı.