"Bu ülkede yaşayan istisnasız herkesin trafik güvenliği hususundaki çalışmalara destek vermesi şarttır"
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2021–2030 Karayolu Trafik Güvenliği Strateji Belgesi ve Eylem Planı ile Trafik Medya Yüzlerinin Tanıtımı ve Trafik Medya Ödülleri Programı’nda yaptığı konuşmada, “Sıfır can kaybı, sıfır yaralanma, sıfır maddi hasar' hedefimize ulaşana kadar çalışmaya devam edeceğiz. Esasen bu konu her türlü siyasi ve fikri ayrılığın, her tür rekabetin, her türlü tartışmanın üstünde bir meseledir. Dolayısıyla bu ülkede yaşayan istisnasız herkesin, trafik güvenliği hususundaki çalışmalara destek vermesi şarttır” dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezinde düzenlenen 2021–2030 Karayolu Trafik Güvenliği Strateji Belgesi ve Eylem Planı ile Trafik Medya Yüzlerinin Tanıtımı ve Trafik Medya Ödülleri Programı’na katıldı.
Programda konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2021-2030 Karayolu Trafik Güvenliği Strateji Belgesi ve 2021-2023 Eylem Planı’nın hayırlara vesile olmasını dileyerek belge ve planın hazırlanmasında emeği geçenlere teşekkür etti.
“OTOYOLLARIMIZIN UZUNLUĞUNU İKİ KAT ARTIRDIK”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, programın tanıtım videosunda “İzlediğiniz kazalarda yaralanan insanlar sadece bir istatistiki veri değil, hepsini tanıyoruz” diye bir ifade bulunduğuna dikkati çekerek, “Bu cümleyi duyduğumuzda muhtemelen hepimizin aklına trafik kazalarında kaybettiği bir tanıdığımızın yüzü gelmiştir. Çünkü trafik kazalarında, evlattan anne babaya, kardeşten arkadaşa o kadar çok sevdiğimizi kaybettik ki, bu acıların tarifi mümkün değildir” diye konuştu.
Türkiye’de bir dönem her akşam âdeta savaş bilançosu gibi trafik kazası haberlerinin yayımlandığını hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, o dönem ülkedeki yolların tek şerit gidiş, tek şerit geliş ve üstelik çoğunun da bozuk olduğunu, bu yollarda en küçük bir hatanın facia demek olduğunu anlattı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 18 yıl önce hükûmete geldiklerinde açıkladıkları ilk altı aylık acil eylem planında “bütün yollarımız duble yol olacak” dediklerinde birilerinin bunu dalga konusu yaptığını anımsatarak şöyle konuştu: “Tabii biz bunların hiçbirine kulak asmadık. Hızla planlarımızı, programlarımızı yapıp kolları sıvadık ve çalışmaya başladık. Görevi devraldığımızda Türkiye’de, çoğu da şehir içi geçişi olmak üzere sadece 6 bin 100 kilometre bölünmüş yol vardı. Allah’a şükür, ülkemize bugüne kadar 22 bin kilometre daha bölünmüş kazandırarak, bu rakamı 28 bin kilometrenin üzerine çıkardık. Aynı şekilde otoyollarımızın uzunluğunu da iki kat artırdık. Bunun yanında denetimden araç muayenesine kadar her alanda çok önemli atılımlar gerçekleştirdik. Trafik denetleme ekiplerimiz personel ve araç sayısı bakımından yetersizdi, araç muayeneleri yetersizdi, hızlı ve etkin müdahale için gereken sağlık altyapısı yetersizdi. Tüm bu alanlarda da yaptığımız yatırımlarla ülkemize çağ atlattık. Yeni kanunlar, yeni kurallar getirdik, yeni teknolojiler geliştirdik.”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, trafikle ilgili hiçbir meseleyi ertelemediklerinin altını çizerek geçen her günün faturasının insan canı olduğu bilinciyle bu meseleye dört elle sarıldıklarını vurguladı.
“TRAFİK GÜVENLİĞİ MESELESİ DÜNYANIN HER YERİNDE TOPLUMLARIN ÖNCELİKLERİ ARASINDA YER ALIYOR”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Sıfır can kaybı, sıfır yaralanma, sıfır maddi hasar’ hedefimize ulaşana kadar da inşallah çalışmaya devam edeceğiz. Esasen bu konu her türlü siyasi ve fikri ayrılığın, her tür rekabetin, her türlü tartışmanın üstünde bir meseledir. Dolayısıyla bu ülkede yaşayan istisnasız herkesin, trafik güvenliği hususundaki çalışmalara destek vermesi şarttır” dedi.
Trafik güvenliği meselesinin dünyanın her yerinde toplumların öncelikleri arasında yer aldığına işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2010 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda “Küresel yol güvenliğinin iyileştirilmesi” kararı alınarak 2011-2020 yılları arasında trafik kazaları kaynaklı ölümlerin yüzde 50 azaltılmasının hedeflendiğini söyledi.
Türkiye olarak bu deklarasyona imza attıklarını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu kapsamda ilk olarak 2011-2020 Karayolu Trafik Güvenliği Strateji Belgesi’ni Başbakanlık genelgesi olarak yayımladıklarını, ardından da 2017 yılında bir uygulama politika belgesi hazırlayarak uygulamaya koyduklarını aktardı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, yaya öncelikli trafik düzenine geçildiğini, maket trafik araçları, otoyollarda ortalama hız koridoru, trafik ekiplerinin görünürlüğünün arttırılması, tuzak radar uygulamasının kaldırılması, drift yapanlara, makas atanlara yüksek cezalar getirilmesi gibi yeniliklerin bu plan çerçevesinde gerçekleştiğini anlattı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, trafik yönetimi kapasitesini de yükselterek son 2 yılda 6 bini emniyet, 2 bini jandarma olmak üzere 8 bin yeni trafik personelini göreve başlattıklarını, bugün itibariyle trafik denetleme faaliyetlerinde toplam 28 bin 700 personelin görev yaptığı bilgisini paylaştı.
“HAVAYOLU VE DEMİRYOLU YATIRIMLARIMIZ SAYESİNDE KARAYOLLARIMIZIN ÜZERİNDEKİ YÜKÜ AZALTTIK”
Trafik birimlerine de içinde motosikletlerden ekip arabalarına dronlardan helikopterlere kadar çok çeşitli araçların olduğu 8 bin 400 taşıt tahsis edildiğini bildiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, şu açıklamalarda bulundu: “Aldığımız her tedbirin kendine göre sonuçları oldu. Ortalama hız koridoru sayesinde, otoyol ağımızda geçtiğimiz yıl hamdolsun kazalar yüzde 25, can kayıpları yüzde 33 azaldı. Dron ve helikopter denetimlerimizde son iki yılda 215 bin kural ihlali tespit edildi. Yollara yerleştirdiğimiz 790 maket trafik ekip aracı sayesinde 3 kilometre yarıçapındaki alanlarda meydana gelen ölümlü kazalar yüzde 18 düştü. Genel olarak baktığımızda, ülkemizde 100 bin nüfus başına düşen can kaybı 2010 yılında 13,4 iken, bu sayı 2019’da yüzde 56 azalışla 5,9’a geriledi. Böylece, dünyada trafik kazalarındaki can kaybında yüzde 50 azalış hedefini tutturan iki ülkeden bir olduk. Bu sonuçta etkili olan daha pek çok faktör vardır. Bayramlarda çok ciddi kampanyalar yürüttük. Trafik eğitim tırlarımız ülkemizi karış karış dolaştı. Trafik eğitim parklarıyla çocuklarımızı bilinçlendirdik. Havayolu ve demiryolu yatırımlarımız sayesinde karayollarımızın üzerindeki yükü azalttık. Gelişen refaha ve artan üretime bağlı olarak araçların yaş ortalamasını, dolayısıyla teknik kabiliyeti artırdık.”
“GÖRMEMİZ GEREKEN RAKAM SIFIR KAZA, SIFIR CAN KAYBI, SIFIR ACIDIR”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, tüm yapılanlara rağmen henüz işin bitmediğinin altını çizerek, “Bizim bir defa içimizin soğuması, kalbimizin mutmain olması için görmemiz gereken rakam sıfır kaza, sıfır can kaybı, sıfır acıdır” ifadesini kullandı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçen yıl yapılan Küresel Yol Güvenliği Bakanlar Konferansı’nda, tüm taraf ülkelerden 2030 yılına kadar trafik kazalarındaki can kayıplarının bir kez daha yüzde 50 azaltılmasının istendiğini hatırlatarak, bununla da yetinilmeyerek 2050 yılında sıfır can kaybı hedefiyle yeni stratejiler oluşturulmasının talep edildiğini söyledi.
Bu amaç ve hedeflere ulaşmak için bir yıl boyunca çalışılarak 2021-2030 Karayolu Trafik Güvenliği Strateji Belgesi ile 2021-2023 Eylem Planı Belgesi’nin hazırlandığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, hiçbir işi plan proje safhasında bırakmayarak somut adımlar için gereken takvimlendirmeyi hemen yaptıklarını vurguladı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu stratejiyi oluştururken iki temel yaklaşım geliştirdiklerine değinerek şöyle devam etti: “Birincisi güvenli sistem yaklaşımıdır. Bu yaklaşımın temelinde, ‘İnsan hata yapar, yapacaktır, öyleyse insanın hata yapmasını engelleyen bir sistem kurulması gerekir.’ anlayışı vardır. Bu da beraberinde güvenli yollar, güvenli hızlar, güvenli kullanıcılar oluşturma ihtiyacını getiriyor. İkinci yaklaşım, ‘vizyon sıfır yaklaşımı’dır. Yani trafikteki can kayıpları, kazalar ve yaralanmalarda, gerçek anlamda sıfırı hedefleyerek, hem toplumu hem de ilgili kurumları buna odaklamak istiyoruz. Strateji belgesinin ilk aşamasını oluştururken, 2021-2023 dönemi için 41 amaç, 104 hedef, 441 performans göstergesi ile bunların nasıl gerçekleştirileceği, sorumlu kurumların hangisi olduğu belirlendi. ‘Öncelikli alanlar’ ve ‘müdahale edilebilecek alanlar’ olmak üzere iki ana bölüm oluşturuldu. Aşırı hızla mücadele, teknik ifadesiyle ‘incinebilir yol kullanıcıları’ olarak tarif edilen yaya, motosikletli, bisikletli, engelli ve yaşlılar gibi kullanıcıların korunması, en çok kaza olan yerler olarak tarif ettiğimiz kaza kara noktalarının iyileştirilmesi, öncelikli alanlarımız arasındadır. Müdahale gerçekleştirilecek alanlar başlığının altında ise trafik güvenliği yönetimi, karayolu altyapısı ve yol çevresi, araçlar, eğitim, denetim ve kaza sonrası müdahale olmak üzere altı başlığımız bulunuyor. Tabii bu başlıkların altına indiğinizde daha somut alanlar ve eylemler tarif ediliyor.”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, trafik güvenliği meselesinin toplumun tüm kesimlerinin elini taşın altına koyarak başarıya ulaşılabilecek bir mesele olduğuna dikkati çekerek, bu amaçla geliştirilen trafik yüzleri projesine katkı veren herkese teşekkür etti.
“2020 Yılı Trafik Medya Ödüllerine” layık görülen haber programlarının, dizilerin ve magazin programlarının yapımcıları ile oyuncularını da tebrik eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, trafik kazalarında hayatını kaybeden vatandaşlara Allah’tan rahmet, tedavisi süren yaralılara da şifalar diledi.
Trafik polisleri ve jandarmalar başta olmak üzere özveriyle çalışan tüm kamu görevlileri ve gönüllülere de şükranlarını sunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, tüm vatandaşlara trafik kurallarına uyma çağrısı yaparak sözlerini tamamladı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasının ardından İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile “Trafik Medya Ödülleri”ni sahiplerine takdim etti.
Ödül takdimlerinin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, ödül sahipleri ve trafik medya yüzleriyle anı fotoğrafı çektirdi.