Belgesel fotoğrafının olmazsa olmazı: Hikaye"
EÜ İletişim’de “Belgesel Fotoğrafçılık Üzerine Söyleşi ve Fotoğraf Gösterisi” ile Karma Fotoğraf Sergisi
Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi Konferans Salonunda bu zamana kadar birlikte onlarca sergi ve sunum gerçekleştirmiş olan fotoğraf sanatçıları; Emekli Hemşire Ayşegül Çetinkalp ve Emekli Makine Mühendisi Aylin Telef, “Belgesel Fotoğrafçılık Üzerine Söyleşi ve Fotoğraf Gösterisi” etkinliğini gerçekleştirdiler. Etkinliğe İletişim Fakültesi akademisyenleri ve öğrencileri katıldı. Ayşegül Çetinkalp ve Aylin Telef “Ne kadar araştırma yaparsanız yapın fotoğraf çekeceğiniz alana gittiğinizde görüyorsunuz ki aslında bildikleriniz çok az. Bazı bilgiler belgeleşmediği için sahaya indiğinizde öğreniyorsunuz” şeklinde konuştu.
Ege Üniversitesi Medya Uygulama ve Araştırma Merkezi (EGEMM) tarafından Ege Üniversitesi (EÜ) Rektörlüğü ile EÜ İletişim Fakültesi paydaşlığında yürütülen “İzmir’in Güçlü Kadınları” sosyal sorumluluk projesi kapsamında “Belgesel Fotoğrafçılık Üzerine Söyleşi ve Fotoğraf Gösterisi” etkinliği düzenlendi. Etkinlikte fotoğraf sanatçıları Ayşegül Çetinkalp ve Aylin Telef dinleyicilere deneyimlerini aktarıp gelen soruları yanıtladıktan sonra kendi belgesel fotoğraflarından oluşan bir seçkiyi paylaştı.
Ayşegül Çetinkalp, hikâyenin, belgesel fotoğrafçılığın olmazsa olmaz öğesi olduğunu vurgulayarak, hikâyenin kurgulanabilir olması gerektiğini söyledi. Çetinkalp, “Örneğin biz, Marş Mira yürüyüşüne katıldığımızda çektiğimiz fotoğrafları sunum haline getirirken daha etkili olması için eski videolardan da yararlandık. Eski videolardan yararlanmasaydık bu kadar etki eder miydi, bilmiyoruz. Bazen bir fotoğraf her şeyi anlatmaya yetiyor ancak hikâye anlatırken birden fazla öğe çok daha fazla yardımcı oluyor. Doğru ilişkiler kurmak önemlidir, çünkü iletişim kurduğunuz kişinin bazen size çok büyük yardımı dokunabiliyor.” dedi.
Çetinkalp, “Günlük tutun, tutmayınca o karmaşada asla unutmam diyeceğiniz şeyleri bile bir zaman sonra unutmaya başlıyorsunuz ve bunun tek bir yolu var, o da günlük tutmak.” diye konuşurken aynı zamanda bir belgesel fotoğrafçısının çekim sırasında tarafını belirlemesinin gerekliliğine değindi.
“Her ihtimali hızlıca düşünüp hemen karar vermeniz gerekiyor”
Fotoğraf çekerken doğru zamanda deklanşöre basmanın önemini vurgulayan Aylin Telef, “Yola çıkmak için de her ihtimali hızlıca düşünüp hemen karar vermeniz gerekiyor. Konu hakkında bilgisi olan kişilerle konuşun ve bu konular hakkında gündemi, medyayı, eski kitap ve gazeteleri takip edin. Bir projeye başlarken, ne kadar zaman ve bütçe ayırabileceğinizi gözden geçirmeniz gerekiyor” dedi. Etkinliğin bitiminde Ayşegül Çetinkalp ve Aylin Telef’e Proje Yürütücüsü Araştırma Görevlisi Müjgan Yağmur Alpsüzenler ve proje üyeleri Mustafa Men ve Seda Kanburoğlu tarafından “Teşekkür Belgesi” takdim edildi.
Söyleşinin ardından EÜ İletişim Fakültesi’nin fuaye alanında, proje kapsamında düzenlenen atölyelerin katılımcılarının fotoğraflarından oluşan “İzmir ve Kadın” temasıyla gerçekleştirilen karma serginin açılışı yapıldı. Söyleşiye katılan akademisyen ve öğrenciler, daha sonra toplamda 15 fotoğrafın yer aldığı “İzmir ve Kadın” fotoğraf sergisini gezdiler.
Fatma Alayıldız- Shabbir Ahmad