Bakan Kacır: "İzmir rüzgar sanayisindeki yeni yatırımlar için ideal merkez"
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Kacır, İzmir programları kapsamında ilk olarak Aliağa’da Smart Güneş Enerjisi Teknolojileri Hücre Entegre Üretim Tesisi açılış programına katıldı. Bakan Kacır, daha sonra Bergama’da bulunan ‘Ateş Wind Power 500’üncü Jeneratör Teslim Töreni’ programına geçti.
“3 trilyon dolar enerji yatırımının 2 trilyon doları yenilenebilir enerji alanında”
Programda yaptığı konuşmada, Ateş Wind’in 500’üncü jeneratör üretiminin hayırlara vesile olmasını dileyen Bakan Kacır, “Dünyada eski paradigmaların sarsıldığı, küresel stratejilerin yeniden yazıldığı kritik bir dönemden geçiyoruz. Ülkemizin enerjide dışa bağımlılığını azaltacak büyük hamleler gerçekleştirdik. Attığımız kararlı ve uzun vadeli adımlar neticesinde, toplam elektrik kurulu gücümüz içerisinde yenilenebilir enerjinin payı yüzde 58’e ulaştı. 2035’e kadar, güneş ve rüzgarda mevcut kurulu gücümüzü 80 milyar doların üzerinde bir yatırım ile dört katına çıkarmayı öngörüyoruz. Küresel resme baktığımızda, geçtiğimiz yıl için dünya genelinde yapılan 3 trilyon dolar enerji yatırımının 2 trilyon doları yenilenebilir enerji alanında gerçekleşti. Yenilenebilir enerjide yatırım ivmesinin önümüzdeki dönemde de artarak devam etmesi öngörülüyor” şeklinde konuştu.
“411 milyar lirayı aşan sabit yatırımın önünü açtık”
Yenilenebilir enerji teknolojilerinde Ar-Ge ve inovasyon kapasitesini artırmak, yerli üretim ekosistemini güçlendirmek ve küresel pazardaki rekabet avantajını pekiştirmenin, enerjide Milli Teknoloji Hamlesini gerçekleştirmek adına öncelikli hedefleri arasında yer aldığını vurgulayan Bakan Kacır, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak bu ekosistemi daha da büyüterek, üretimde yerli ve yenilenebilir enerjinin payını daha da artıracak, etkin teşvik ve destek mekanizmalarımızı devreye aldık. Teşvik sistemimiz kapsamında; rüzgâr enerji santrali yatırımlarına 2012’den bugüne kadar toplam 448 teşvik belgesi düzenledik. 411 milyar lirayı aşan sabit yatırımın önünü açtık. Türbin kulesi, makine ve bağlantı ekipmanı imalatı yatırımları için ise toplam 68 teşvik belgesi düzenleyerek 11,3 milyar liralık yatırımı harekete geçirdik. TÜBİTAK destek ve burs programları kapsamında; rüzgâr enerjisi teknolojileri alanında 150 projeye ve 278 bilim insanına toplam 1,3 milyar lira destek sağladık. Katma değer odaklı yatırımlara Ar-Ge’den seri üretime uçtan uca destek sunduğumuz Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı kapsamında; rüzgâr türbinlerinde kullanılan bağlantı ekipmanlarının, ileri döküm teknolojisi kullanılarak yerli ve millî imkânlarla üretilmesini sağlayan bir projeyi destekleyerek 425 milyon lira yatırımın önünü açtık.”
“20 binden fazla kişiyi doğruda istihdam ediyor”
“Teknoparklarımız bünyesinde rüzgâr enerjisi alanında çalışan 59 teknoloji girişimine ve yine bu alanda projeler yürüten 28 Ar-Ge merkezine sağladığımız bütüncül destekler, yenilikçi teknolojilerin yerli imkanlarla geliştirilmesine olanak sağlıyor” diyen Bakan Kacır, “2002’de üretilen ilk yerli kanatla serüveni başlayan Türkiye rüzgâr enerjisi sanayisi, oluşturduğumuz güçlü Ar-Ge ve üretim altyapısı neticesinde; Kule, kanat ve jeneratör gibi türbin ana aksamlarını yerli olarak imal etme kabiliyeti elde etti. Yıllık 2 buçuk milyar avro ciroya ulaşan sektörümüz, bugün 20 binden fazla kişiyi doğrudan istihdam ediyor. 50’den fazla ülkeye ihracat gerçekleştiriyor” cümlelerine yer verdi.
“HIT-30-Yüksek Teknoloji Yatırım Programı”
Mevcut kabiliyetlerini katma değerli üretim odağında geliştirmek adına yeni program ve projeleri de hayata geçirdiklerinden de bahsede Bakan Kacır, şunları söyledi:
“Yaklaşık 5 ay önce Cumhurbaşkanımız, Cumhuriyet tarihimizin en büyük teşvik programı HIT-30-Yüksek Teknoloji Yatırım Programı’nı ilan etti. Ülkemizi yüksek teknolojili ve katma değerli üretimde önemli bir üs hâline getirecek bu programın altı çağrısını da kamuoyuyla bizzat paylaştı. Yatırımlara proje bazlı teşvik kalemlerinin yanında; pazar geliştirme desteği, cazip koşullarda finansman ve uygun yatırım alanı tahsisi de sunan programımızın bu altı çağrısından biri de HIT-Rüzgâr Çağrısı’dır. Rüzgâr enerjisi sanayimizi tedarikçi konumundan ana üretici seviyesine taşımayı hedeflediğimiz bu çağrı kapsamında, özellikle yeni teknolojiler, offshore türbinler gibi hızla büyüyen alanlar ve türbinin kritik bileşenlerinin üretimine odaklanan projelere destek veriyoruz. Nitelikli ve büyük ölçekli yatırımlara toplam 1,7 milyar dolar destek sunacağımız bu çağrıyla hedefimiz; ülkemizden küresel rekabet gücüne sahip, en az bir orijinal ekipman üreticisi (OEM) çıkarmaktır.
Rüzgar sanayinde ‘İzmir ideal merkez’ vurgusu
Güçlü lojistik bağlantıları, planlı sanayi alanları, yetkin insan kaynağı ve yüksek rüzgâr enerjisi potansiyeliyle İzmir’in, rüzgâr sanayisindeki yeni yatırımlar için ideal bir merkez konumunda olduğuna dikkat çeken Kacır, “Hâlihazırda İzmir’in bu stratejik avantajlarından yararlanan pek çok firma, rüzgâr sanayisi değer zincirinin farklı aşamalarında üretim ve teknoloji geliştirme çalışmaları yürütüyor. 3 ayrı üretim tesisinde, 950 vatandaşımıza istihdam sunan ve yüzde yüz yerli sermayeye sahip olan Ateş Wind Power, bu kümede başarıyla üretim gerçekleştirerek sektöre öncülük eden firmalarımız arasında yer alıyor. Özellikle, ülkemizin ilk direct-drive teknolojisine sahip jeneratörünü üreten firmamızın, küresel rüzgâr enerjisi tedarik zincirinde elde ettiği güçlü ve saygın konumundan büyük bir gurur ve memnuniyet duyuyoruz” şeklinde konuştu.
“Kararlı adımlarla yürümeyi sürdüreceğiz”
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak, ilerleyen dönemde de firmaları; yatırım, istihdam, üretim, icat ve ihracat rotasında desteklemeye devam edeceklerini aktaran Kacır, “Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’mızla birlikte Çandarlı Limanı'nı ülkemize kazandırarak Kuzeybatı Ege’deki üretim ekosistemimizin lojistik ihtiyaçlarını karşılayacak, uluslararası ticaret hacmini artıracak ve bölgenin ekonomik kalkınmasına önemli katkılar sağlayacak bir yatırımı sanayicilerimizin hizmetine sunacağız. Ülkemizi daha büyük, daha güçlü ve müreffeh bir Türkiye hedefine ulaştıracağız. ‘Teknoloji Üreten, Güçlü Türkiye’ yolunda, sanayicilerimizle, iş insanlarımızla ve girişimcilerimizle birlikte kararlı adımlarla yürümeyi sürdüreceğiz” açıklamalarında bulundu.
İzmir'in rüzgar enerjisinin başkenti olduğunu söyleyen İzmir Valisi Süleyman Elban ise “Rüzgar enerjisinden en fazla enerji üretilen şehir. Rüzgar enerjisini ülkemiz üretimine 25-26 yıl önce başladığı bir şehir. Bu şehirde tesadüfi bir şekilde değil, bilinçli bir şekilde rüzgar enerjisi, ekipmanları ve teknolojisinin üretimiyle ilgili de sistem artık burada kuruldu ve birçok firmamız hem doğrudan hem de dolaylı olarak bu ekosistem içerisinde yer aldılar. Yavaş yavaş artık ülkemiz de muhtemelen Çin'den sonra rüzgar teknolojisi konusunda önde gelen ülkelerden birisi haline gelecek çok kısa bir zaman içerisinde. Bu yolda Ateş Wind Power’ın ve bu ekosistemde yer alan diğer firmaların çabaları, gayretleri ve cesaretleri, girişimci güçleri çok önem arz ediyor. İnşallah çok kısa zaman içerisinde nice 500’lerin faaliyete geçmesine, 4.4 değil 7, 10 ve 12’lerin üzeri jeneratörlerin de faaliyete geçtiği programlarda buluşmak dileğiyle” ifadelerinde bulundu.
“Daha büyük hedeflere ulaşacağımıza olan inancımız tamdır”
Ateş Wind Power Yönetim Kurulu Başkanı Ercan Güldoğan da “Rüzgâr, sadece çevre dostu bir enerji kaynağı olmakla kalmamakta, dünya ölçeğinde ekonomik büyüme sağlayan ve inovasyon, teknoloji ve bilgiye dayalı bir değer zincirine dönüşmektedir. Ülkemizin yeşil dönüşüm sürecinde önemli bir pay sahibi olduğumuzu düşünüyor, bu büyük adımın bir parçası olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Bugün için 3 farklı kampüste bulunan 5 fabrikamız, Grup Şirketlerimiz ile birlikte bin 300 çalışanımız ve paydaşlarımızla birlikte büyüme, üretim, istihdam ve ihracat şeklinde çizilen sanayi rotamızda yürüyeceğimize olan inancımızın altını çizmek isterim. Bizler de bu fabrikanın büyümesi ve gelişmesiyle birlikte, sadece istihdama katkı vermiyor, aynı zamanda toplumsal aynı sorumluluklarımızı da yerine getiriyoruz. Hep birlikte daha büyük hedeflere ulaşacağımıza olan inancımız tamdır” şeklinde vurguladı.
Törene, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Kacır’ın yanı sıra Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Zekeriya Coştu, İzmir Valisi Süleyman Elban, Genel Müdür İlker Murat Ar, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ, AK Parti İzmir Milletvekilleri Yaşar Kırkpınar, Mahmut Atilla Kaya, Galip Ensarioğlu, İzmir MHP Milletvekili Tamer Karaosmanoğlu, AK Parti İzmir İl Başkanı Bilal Saygılı, MHP İl Başkanı Veysel Şahin, Bergama Belediye Başkanı Tanju Çelik, Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar, Ateş Wind Power Yönetim Kurulu Başkanı Ercan Güldoğan ve İYTE Rektörü Prof. Dr. Yusuf Baran katıldı.
Tören sonunda Bakan Kacır, üretilen jeneratörlere ‘tebrik’ mesajı yazarak kendi imzasını attı.
Haber:İsmail Hakkı Ergün