Analiz yapamayan LGS matematik sorularını çözemez

Bu yıl ilk kez düzenlenecek Liseye Geçiş Sınavı’nın örnek soruları Milli Eğitim Bakanlığı tarafından paylaşıldı

Analiz yapamayan LGS matematik sorularını çözemez
Editör: Aliağa Medya
30 Mayıs 2018 - 16:01
Bu yıl ilk kez düzenlenecek Liseye Geçiş Sınavı’nın örnek soruları Milli Eğitim Bakanlığı tarafından paylaşıldı. Yön Koleji Matematik Öğretmeni Yunus Emre Yılmaz, bu soruların geçmiş yıllarda sorulanlardan farklı olduğunu söyledi. Tablo ve grafik yorumlamanın, soruya ait metni okuyup anlamanın ve muhakeme yapmanın önem kazandığını belirten Yılmaz “Bunlar problem çözme, analiz yapma, eleştirel düşünme, bilimsel süreç gibi becerileri ölçecek nitelikte sorular. Böylelikle öğrencilerin son yıllarda alıştığı ölçme tekniği ve soru kalıplarından ziyade yeni bir ölçme değerlendirme tekniğine geçilmesi amaçlanmış” dedi



 

Liseye Geçiş Sınavı (LGS) bu yıl ilk kez düzenlenecek. Ancak Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ani sistem değişikliğine gidince, öğrencilerin ve velilerin kafasında yeni sisteme dair birçok soru işareti belirdi. Bunların başında da sınava hazırlık için gerekli kaynak ihtiyacı yer alıyor. Yön Koleji Matematik Öğretmeni Yunus Emre Yılmaz konuyla ilgili önemli detaylar hakkında bilgiler verdi. Yılmaz, “Örnek soruları inceleyerek bu sorulara göre kaynaklarını revize etmeye çalışan yayın kuruluşları değişikliğe hâlâ tam olarak ayak uydurmuş sayılmazlar. Bundan dolayı öğrencilerin özellikle matematik sınavına hazırlanmak için başvurduğu kaynaklar olabildiğince birbirinden farklı soru tarzları ve zorluk derecesine sahip sorulardan oluşuyor. Bu durum ise öğrencilerin katıldığı her deneme sınavında farklı netice almalarına ve motivasyonlarını ciddi ölçüde kaybetmelerine neden oluyor” diye konuştu.

Sorular 8’inci sınıf müfredatını kapsıyor

Son 3, 4 yılda yapılan merkezi ortak sınavlardaki soruların, daha çok okullarda yapılan yazılı sınav sorularının çoktan seçmeli hale dönüştürülmüş şekli olduğunu dile getiren Yılmaz, “Fakat yeni sınavın örnek sorularında bu anlayıştan tamamen vazgeçilmiş. MEB tarafından yayınlanan 10 adet örnek matematik sorusu incelendiğinde; konu olarak 8’inci sınıf matematik müfredatını kapsadıkları ve buna bağlı kazanımların baz alındığı görülüyor. Bu sorularla adayların önceki yıllarda edindiği matematiksel birikim ile matematik okur-yazarlığı ölçmek amaçlanıyor. Sorularda tablo ve grafik yorumlamanın, soruya ait metni okuyup anlamanın, muhakeme yapmanın önemi artırılmış. Bunlar problem çözme, analiz yapma, eleştirel düşünme, bilimsel süreç gibi becerileri ölçecek nitelikte sorular. Böylelikle öğrencilerin son yıllarda alıştığı ölçme tekniği ve soru kalıplarından ziyade yeni bir ölçme değerlendirme tekniğine geçilmek amaçlanmış” değerlendirmesinde bulundu.