ALTO BAŞKANI ADNAN SAKA RADYO SAHİLİN CANLI YAYIN KONUĞU OLDU

Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka Radyo Sahil’de canlı yayınlanan radyo programında "Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun"un detaylarını a

ALTO BAŞKANI ADNAN SAKA RADYO SAHİLİN CANLI YAYIN KONUĞU OLDU
Editör: Aliağa Medya
22 Mart 2018 - 00:25


Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka Radyo Sahil’de canlı yayınlanan radyo programında "Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun"un detaylarını açıkladı.

Aliağa’da 95.0 frekansından yayın yapan Sahil Radyo’da Sevil Edremit’in hazırlayıp sunduğu programın konuğu olan Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka, Yatırım ortamının iyileşmesini amaçlayan yeni düzenlemeler kapsamında; Şirket kuruluşları başta olmak üzere, dış ticaret işlemleri ve KOBİ’lerin finansmana erişimleri gibi konularla ilgili detayları dinleyicilere aktardı.

Uzun işlemler yerine, ‘tek durak hizmet merkezi’ anlayışı geldi

Yayımlanan yeni kanun ile süre, maliyet ve prosedür sayısı anlamında yatırımcıların karşılaştığı idari ve bürokratik süreçlerin iyileştirilerek yerli ve yabancı yatırımcının önünün açılacağını ifade eden Başkan Saka, “Şirket kurmak için uzun işlemler vardı. MERSİS’e giriş yapıp şirket sözleşmesi oluşturuluyor. Sermaye blokajı ve Rekabet Kurumu payını ödemek için bankaya gidiliyordu.  Noterde imza tasdiki ve imza beyannamesi yaptırılıyordu. Odaya gelinip kayıt, tescil ve ilan işlemleri gerçekleştiriliyordu. Notere gidip ticari defterlerin açılış tasdiki yaptırılıyordu. Ticaret sicili müdürlüklerinde kâğıt ortamında doldurulan işe başlama bildirimi vergi dairelerine gönderiliyor ve yoklama memuru bekleniyordu. Yoklama memuru onay verince vergi kimlik numarası oluşuyor, daha sonra fatura bastırıp ticari faaliyete başlanabiliyordu. Ayrıca SGK’ya kuruluş bildirim formu iletilmesi gerekiyordu, bu bildirim formu yine kâğıt ortamında ticaret sicili müdürlüğüne iletiliyor ticaret sicili müdürlüğü de 10 gün içerisinde SGK’ya iletiyordu. Tüm bu süreçler artık geçmişte kaldı. Sekiz prosedürden oluşan şirket kuruluş süreci tek prosedüre indirilmiş oldu. Yapılan düzenleme ile şirket kurmak isteyen kişi; MERSİS’e girecek ve odaya gelecek. Ticaret Sicil'den çıkan yatırımcı ve girişimci, vergi dairesinin yoklama yapmasını beklemeden işine başlayabilecek hale getirildi” dedi.

Finansmana erişim kolaylaşırken, maliyetlerde düşürüldü

KOBİ’lerin finansmana erişimi noktasında önemli düzenlemeler olduğunu söyleyen Saka, “Taşınır rehin işlemlerine getirilen kolaylık, firmalarımıza maddi anlamda büyük destek verecek. KOBİ'lerin sahip olduğu her türlü taşınır ve hak rehne konu olabilecek. Depodaki ürün de bürodaki masa da temin gösterebilecek ve böylece bankalardan finansmana daha kolay ulaşabilecek. Ayrıca kanunla iflasın ertelenmesi kurumu, uygulamada ortaya çıkan sorunlar ve kötüye kullanım nedeniyle kaldırılıyor. Borçları nedeniyle batık durumdaki sermaye şirketi veya kooperatifin mali darboğazı aşması için şans veriliyor. İflas kararının tebliğinden sonra, tasfiyenin adi veya basit şekilde yapılacağına karar verme süresi, 3 aydan 2 aya indiriliyor. Yine tahmil, tahliye, ardiye gibi masraflar için azami sınır uygulamasına geçildi. Bu gelişmeler yatırımların yanında, dış ticaretimize de önemli katkılar sağlayacak. Örneğin ihracat için depoda beklettiğiniz ürün geminin gelmemesinden dolayı bir hafta daha kaldı. Depo maliyeti yüzünden ihracatçı zarar ediyordu. Şimdi bu işlemler için azami sınır uygulamasına geçilerek bu masraflardan ihracatçımız kurtulmuş olacak. Hatta bakanlıkça belirlenen azami bedellere uyulmaması halinde her bir işlem için beş bin Türk lirası usulsüzlük cezası uygulanacak” diye konuştu.

“Vatandaşlarımız yeni kanunun getirdiği kolaylıklardan mutlaka yararlansın”

Başkan Saka ‘yapı izin süreçlerinin iyileştirilmesi’, ‘tapu kaydı işlemlerinin hızlandırılması’ ve telekomünikasyon altyapı izinleri gibi altyapı izin süreçlerinin kolaylaştırılması konularında da dinleyicilere önemli bilgiler verdi. Başkan Saka, vatandaşların devletin getirdiği yeni düzenlemelerden doğan teşvik ve avantajları iyi takip ederek bunlardan yararlanmaları gerektiğini söyleyerek, “Aliağa’nın yeni kanundan doğan avantajlara gereken önemi vermesi en büyük beklentilerimiz arasında yer alıyor. Vatandaşlarımız, üyelerimiz kanunla ilgili düzenlemelerle ilgili bilgi almak isterlerse biz Oda olarak her zaman kendilerine yardımcı olmaya açığız” dedi.

Konuşmasının sonunda Aliağa Ticaret Odası Organ Seçimlerine yönelik açıklamalarda da bulunan Başkan Saka şöyle konuştu: “Daha önceden 11 Nisan’da seçimlerimizi yapacağımızı ilan ettik. Seçimlerle ilgili özellikle şunu söylemek istiyorum. Bizim seçimlerimizin; bazı dernek, siyasi parti ve diğer kurumların seçimleri ile karıştırılmaması gerek. Bizim seçimlerimiz belirli bir süreçten oluşuyor. Önce her meslek grubundan 10’ar kişi 5’i asil, 5’i de yedek olmak üzere meslek komitesine seçiliyor. Bu seçim Nisan ayının 11’inde. Bu seçimi yaptıktan sonra eğer meslek komitesine girmeye hak kazanıp da meclise girme hakkını elde ederse kişi; meslek komitesine seçilmiş oluyor ve o komitenin ilk iki kişisi meclise girerek meclis üyesi oluyor. Bu süreçten sonra meclis başkanı seçimi yapılıyor. 28 kişilik meclisin içerisinden de 7 kişilik yönetim kurulu üyesi kuruluyor. Yönetim kurulunun içerisinden de bir kişi yönetim kurulu başkanı seçiliyor. Şahsımın adaylığı ile ilgili ise, ben arkadaşlarımla yaptığım konuşmalarda kendime vakit ayırmak istediğimi söyledim. Ama bu 26 yıllık birikimimi, tecrübemi de bir kenara koymak istemedim. Arkadaşlarımın oluşturacağı bir gruba eğer seçerlerse, teveccüh ederlerse meclis başkanı olarak tecrübelerimle destek vermek istediğimi söyledim. Oda ve borsa camiasında, bakanlıklar nezdinde 26 yıllık bir tecrübem var. Bu tecrübelerimi yönetimde olacak arkadaşlarımla paylaşmak niyetindeyim. Amacımız Aliağa’nın aynı kalitede devam etmesini sağlamak. Bu noktada Odamızın kıymetini bilelim diyorum ve her şeyin hayırlı olmasını diliyorum.”