Aliağa'ya 300 Milyon Dolarlık İleri Dönüşüm Tesisi Yatırımı

Biotrend CEO’su Özgür Umut Eroğlu, İzmir Aliağa’da kurulacak olan gelişmiş plastik ileri dönüşüm tesisi hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Eroğlu, “Biotrend olarak, Aliağa’daki tesis için 300 milyon dolarlık yatırım yapıldı. Bu tesis, döngüsel ekonomiye katkı sağlayarak yıllık 250 bin ton atık plastiği ileri dönüştürebilecek kapasiteye sahip olacak” dedi.

Aliağa'ya 300 Milyon Dolarlık İleri Dönüşüm Tesisi Yatırımı
Editör: Aliağa Medya
04 Eylül 2024 - 13:32
Biotrend CEO’su Özgür Umut Eroğlu, İzmir Aliağa’da kurulacak olan gelişmiş plastik ileri dönüşüm tesisi hakkında detaylı bilgilendirmelerde bulundu. Eroğlu, “Biotrend olarak, İzmir Aliağa’da inşa edilecek tesis için 300 milyon dolarlık bir yatırım gerçekleştirdik. Bu tesis, döngüsel ekonomiye katkı sağlayarak plastik atıkları ileri dönüşümle değerlendirecek” dedi.

2017 yılından bu yana atık yönetimi ve enerji üretimi alanında faaliyet gösteren Biotrend, atıklara katma değer katmanın yanı sıra iklim değişikliğiyle mücadele ediyor. Türkiye genelinde biyogaz, biyokütle ve entegre atık yönetimi tesisleriyle hizmet veren şirket, mekanik ayrıştırma, atık su arıtma ve kompost üretimi gibi birçok alanda yatırımlarını sürdürüyor. Freepoint Eco-Systems ile işbirliği yaparak Aliağa’da inşa edilecek gelişmiş plastik ileri dönüşüm tesisi, İzmir’in “Yeşil İzmir” imajını desteklemeyi hedefliyor.

Projeyle ilk etapta 240 kişinin istihdam edilmesi planlanırken, 40 kişi Ar-Ge çalışmalarında görev alacak. Toplantıda konuşan Doğanlar Holding CEO’su Salih Tuncer Mutlucan, holding olarak sürdürülebilirlik ve yenilikçiliğe verdikleri önemi vurguladı. Mutlucan, Türkiye genelinde 17 tesiste yıllık 3,2 milyon ton evsel atığı işlediklerini belirterek, döngüsel ekonomiye yaptıkları yatırımların devam edeceğini söyledi.

Biotrend CEO’su Eroğlu, Türkiye’nin ilk plastik ileri dönüşüm tesisinin Honeywell işbirliğiyle hayata geçirildiğini ve bu tesisin yıllık 60 bin ton plastik atığı işleyerek çevreye ve ekonomiye katkı sağladığını ifade etti. Aliağa’daki yeni tesisin 2027’nin ilk çeyreğinde faaliyete geçmesi planlanıyor ve yıllık 250 bin ton atık plastiği ileri dönüştürme kapasitesine sahip olacak.

Eroğlu, bu ileri dönüşüm çabalarının plastik kirliliğinin azaltılmasında ve ekonomik değer yaratılmasında önemli bir rol oynayacağını belirtti. Eroğlu  “Biotrend ile Türkiye genelinde 17 tesisimizle yıllık 3,2 milyon ton evsel atığı işliyoruz. Ülkemizde artan nüfus ve tüketim alışkanlıklarıyla birlikte atık üretimi de hızla artıyor. Bugün kişi başı günlük 1 kilogram atık üretiyoruz. Bu da ülke genelinde günlük yaklaşık 80 bin ton atık anlamına geliyor. Bu çarpıcı rakamlar, atık yönetiminin ne kadar önemli bir sorun olduğunu gözler önüne seriyor. Döngüsel ekonominin Türkiye’deki öncü şirketi olarak yatırımlarımıza devam ediyoruz” diye konuştu.

 İzmir'deki projeler ve Menderes’te yer alan biyogaz tesisi için toplamda 350 milyon dolarlık yatırım yapılması planlanıyor.