Aliağa Gümrük'te Rüşvet ve Görev Kötüye Kullanma :Operasyonunda Detaylar Ortaya Çikti

Aliağa Gümrük'te Rüşvet ve Görev Kötüye Kullanma Operasyonu:

Aliağa Gümrük'te Rüşvet ve Görev Kötüye Kullanma :Operasyonunda Detaylar Ortaya Çikti
Editör: Aliağa Medya
09 Temmuz 2024 - 19:10
Aliağa Cumhuriyet Başsavcılığı'nın koordinesinde, İzmir Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'nün Aliağa KOM Büro Amirliği tarafından yaklaşık 1.5 yıldır yürütülen "Rüşvet" ve "Görev Kötüye Kullanma" soruşturması kapsamında bugün Aliağa Gümrük Muhafaza Müdürlüğü'nde görevli memurlar ve Gümrük Müşavirliği çalışanları arasında büyük bir operasyon düzenlendi.

Operasyonda, gümrüklü alanda konteynırların önceliklendirilmesi, kırmızı ve sarı hattan gelen konteynırların inceleme yapılmaksızın geçirilmesi, eksik beyanname ile muayene işleminin yapılması veya yapılmış gibi gösterilmesi, gümrük memurlarının şifreleri kullanılarak ilgisiz kişilerce gümrük işlemlerinin yapılması ve laboratuvar ortamına gönderilmesi gereken ürünlerin gönderilmemesi gibi maksatlarla "Rüşvet" ve "Görev Kötüye Kullanma" suçlarının işlendiği tespit edildi.

MASAK verileri ve telefon kayıtları incelendiğinde şüpheliler arasında son 5 yıla ait suça konu yaklaşık 25 milyon TL'lik hesap hareketi olduğu ortaya çıktı. Gümrük firmaları ve çalışanları tarafından şüpheli gümrük personeline "masraf" adı altında para transferleri gerçekleştirildiği, rüşvet suçunun banka transferi haricinde altın ve döviz olarak elden ödeme şeklinde de yapıldığı görüldü. Bu itibarla, rüşvet suçuna konu meblağın yaklaşık 50 milyon TL civarında olduğu değerlendirilmektedir.

Soruşturmanın neticelendirilmesi için bugün (09 Temmuz 2024) saat 05:30'da İzmir merkezli toplam 8 ilde eş zamanlı operasyon gerçekleştirildi. Adli merciler tarafından soruşturma kapsamında belirlenen toplam 139 şüpheliden 78'i hakkında gözaltı kararı verildi ve 75 şüpheli yakalanarak gözaltına alındı.
Gözaltına alınan şüphelilerin adreslerinde yapılan aramalarda 56.344 Dolar, 16.945 Euro, 52 adet tam altın, 56 adet çeyrek altın, 6 adet yarım altın, 12 adet bileklik, 135 gram altın, 95 Sterlin ve 479.400 TL ele geçirildi. Soruşturma kapsamında şüphelilerin tüm malvarlıklarına el konulmuştur.

Gözaltına alınan şüpheliler arasında 17 gümrük memuru, 1 TSE personeli, 35 gümrük müşavirliği firmasının 40 şirket ortağı/yöneticisi, 15 şirket müdürü ve 47 şirket çalışanı bulunmaktadır. Yapılan operasyonda 16'sı kamu görevlisi olmak üzere toplamda 75 şüpheli gözaltına alınmıştır.