Aliağa duayen sanayicisini kaybetti

Aliağa duayen sanayicisini kaybetti
Editör: Aliağa Medya
26 Eylül 2024 - 00:46
Genç Cumhuriyetin ilk kuşağından, Aliağa'nın ilk sanayicilerinden, Aliağa Ticaret Odası'nın 1 nolu üyesi Zeki Dönmez yaşamını yitirdi.
Aliağa'nın gelişimine ilk harcı koyan ailelerden Dönmez ailesinin büyüğü Zeki Dönmez'in vefatı Aliağa'da derin bir üzüntüyle karşılandı. Dönmez'in cenazesi 26 Eylül Perşembe günü Aliağa Merkez Camiinde kılınacak öğle namazını müteakip Aliağa kabristanına defnedilecek. 

Aliağa'da girişimci bir aile: Dönmez Ailesi  

Bozköylü Dönmez ailesi Aliağa'da 1927 yılında Değirmencilikle sanayiciliğe ve ticarete ilk adımı attı. İbrahim Dönmez ve Süleyman Dönmez kardeşlerle Dönmez ailesinin Aliağa'nın gelişimine hizmetleri başladı. Değirmencilik, Zeytinyağı imalathanesi, Çırçır fabrikalarıyla yatırımları devam eden ailede büyükler İbrahim Dönmez ve Süleyman Dönmez vefat edince 1950'li yıllarda işlerin başına Zeki Dönmez geçti. 1980'li yıllarda aile turizm konaklama sektörüne de girerek otel işletmeciliğine başladı. Zeki Dönmez bir süredir yaşlılığa bağlı çeşitli sağlık sorunları yaşıyordu. 

Zeki Dönmez Kimdir?

1931 Aliağa, Bozköy doğumludur. Sanayici. Aliağa’ya İlk Pamuk Çırçır Fabrikası’nı ve otelini kazandırdı. Tarıma dayalı sanayi işletmeciliğini babası ve amcasının Un değirmeninde ve 1935 yılında kurduğu sulu sistem ile çalışan Zeytinyağı Sıkma tesisiyle öğrendi. Eski sistem ile çalışan bu tesisi 1970’li yıllara kadar sürdürdü. Yeni Zeytinyağı sıkma sistemleri çıkınca kapattı. 1950’li yıllarda Demokrat Parti iktidarı ile birlikte bölgede Pamukçuluğun artmasıyla Aliağa’nın ilk Pamuk Çırçır fabrikasını kurdular. 1977- 1980 döneminde Adalet Partisinden Aliağa Belediye Meclis üyeliği yaptı. 1982 yılında Dönmez Otel’i kurarak otel ve konaklama tesisi işletmeciliği ile Aliağa’ya hizmet etti. 2010 yılında 5 katta 60 oda ve 120 yatak kapasitesi ile hizmet veren Hotel Prestij Dönmez’i Aliağa’ya kazandırdı. Dönmez Kollektif Şirketi, Aliağa Ticaret Odası’nın 1 Numaralı üyesidir.