ALİAĞA'DA ZEYTİN HASADI VE SIKIMI BAŞLADI
OLUKLARDAN ALTIN RENGİ ZEYTİNYAĞI AKIYOR
Aliağa ilçesinde önemli tarım ürünleri arasında yer alan zeytin üretiminde hasat dönemi başladı. Sezonla birlikte zeytinyağı fabrikalarında erken hasat zeytin sıkımı da başladı. Oluklardan akan altın rengi zeytinyağı ve yüksek kalibreli yemelik zeytinler bir yıllık emek ve sabrın karşılığını almak isteyen üreticiyi umutlandırdı.
Aliağa’nın Yeni Şakran , Helvacı ,Güzelhisar ,Samurlu ,Çaltılıdere Çıtak, mahalleleri ve çevredeki diğer üretim yerlerinde erken zeytin hasadı ve zeytin sıkımı başladı. çevredeki diğer üretim yerlerinde erken zeytin hasadı ve zeytin sıkımı başladı. Üreticiler olgunlaşan ilk ürünleri topladı. Bölgede; yağlık olanların fabrikalara, sofralık olanların alım yapan kooperatif, firma ve tüccarlara ulaştırılması hareketliliği yaşanıyor. Sıkımı yapılan ilk ürünlerin asistelerinin düşüklüğü, yemeklik olanlarının yüksek kalite ve kalibreleri memnuniyet veriyor. Ancak sezonun kurak geçmesi nedeniyle yaşanan rekolte düşüklüğüne de dikkat çekiliyor.
Bölgede uzun bir geçmişe sahip olan zeytincilik, bölge içinde önemli bir tarım kolu olup halkın geçim kaynaklarından biri olduğunu dile getiren Aliağa Ziraat Odası Başkanı Mesut Gün” Marmara bölgesi çeşidi olan sofralık Gemlik Zeytini Aliağa ilçemizde bölgede yaygınlaşmaya başlamıştır. Çaltılıdere mahallemizde sofralık Gemlik zeytini üretimini devam etmektedir. Çiftçimiz Burada Tüccarlara satış yapıyorlar. Ziraat Odamız Çiftçilerimize ,odamıza ait hasat makinelerini işletme maliyeti ile ihtiyaçları karşılamak amacıyla hizmetine sunmaktadır. Zeytincilik uğraşan çiftçilerimize bereketli olsun diyorum”dedi
Aliağa İlçesinde Yeni şakran mahallesinde tarım ve hayvancılıkla uğraşırken zeytinyağı üretim tesisi kuran girişimci Mehmet Şengül, erken hasat yönetimiyle asit oranı oldukça düşük zeytinyağı üretiyor. Zeytinyağı üretiminde erken hasat ve soğuk sıkımın önemine ilişkin açıklamalarda bulunan Şakran Olive işletmenin sahibi Mehmet Şengül, "Zeytinyağının gerçek kalitesini, özünü ortaya çıkarmak için erken hasat yapıyoruz. Ağaçlardan toplanan zeytinleri hiçbir bekletme olmadan maksimum 6 saatte zeytinyağına dönüştürüyoruz. Erken hasatta yağ verimi düşük olur. Normal hasatta 4 ile 6 kilogram arasında zeytinden 1 litre zeytinyağı çıkarken erken hasatta ise ancak 9 ile 10 kilogram arası zeytinden 1 litre yağ elde ediyoruz. Bu durum zeytinyağımızın kalitesini müthiş şekilde artırmış oluyor. Erken hasat sonucu çıkan yağın asit değeri 0,3 ve 0,5 dizem oluyor. Kalite anlamında anne sütüne çok yakın bir değer teşkil ediyor. Bu yağın kaliteli olmasında olgunlaşmamış zeytinin sıkılması etkilidir. Bu zeytinlerin sıkımında 0,3 ve 0,5 dizem asit değerine sahip yağ ortaya çıkar. 0,3 dizem asit değerine sahip zeytinyağı çok kalitelidir. Geçtiğimiz yıl 15 gün içinde yaptığımız zeytin hasadından sadece 0,3 dizem asit değerine sahip tesisimizde 15 ton yağ üretimi gerçekleştirdik. Üretimlerimiz devam ediyor.” dedi.
Aliağalı çiftçiler, ilçede bulunan zeytin işleme tesislerinde ürettikleri zeytinyağlarıyla ilçe ve ülke ekonomisine katkı sağlarken, zeytin hasadı boyunca istihdam edilen kadınlar da ev ekonomilerine destek oluyor.
İsmail Hakkı Ergün