Aliağa'da Tarım Ekonomisi Gün Geçtikçe Büyüyor
Editör: Aliağa Medya
28 Ağustos 2024 - 13:32
Doğal ve yöresel ürünlerin yaygınlaştırılmasının yanı sıra tarım ve hayvancılığın geliştirilmesine yönelik çalışmalar gerçekleştiren Aliağa Belediyesi, “Tarımsal Kalkınma ve Üreticiye Destek Projesi” kapsamında “Üretimde Bereket, Üreticimize Destek” adıyla üreticileri güçlendirmeye devam ediyor.
Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar’ın kırsal kalkınma ve gelişim vizyonu çerçevesinde hayata geçirilen projeler kapsamında Damızlık Koyun Üretim Merkezi’nin yanı sıra zeytin, ceviz, badem, nar gibi fidan desteklemeleriyle de üreticilerin ekonomilerine destek sağlanıyor.
Damızlık Koyun Üretim Merkezi Bölgenin İhtiyacını Karşılayacak
Tarım ve Orman Bakanlığı, İzmir Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile Aliağa Belediyesi iş birliğinde Aliağa’nın Çoraklar Mahallesi’nde projelendirilen ‘Damızlık Koyun Üretim Merkezi’nde çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor. Geçtiğimiz yıl 100 merinos cinsi koyun, 10 merinos cinsi koç, 95 kıvırcık cinsi koyun, 10 kıvırcık cinsi koç ve 100 merinos cinsi kuzu varlığı olmak üzere toplam 315 koyun varlığı ile faaliyetlerine başlayan Damızlık Koyun Üretim Merkezi’nde kış aylarında yapılan doğumlar ile sayı 500’e yükseldi. Yıl sonuna kadar 500 adet kuzunun daha doğması tahmin edilirken toplam sayının bine kadar yükselmesi bekleniyor. İlk dağıtımların ise 2025 yılı içerisinde yapılması planlanıyor.
Kent Fidanlığı Üretici Kadınların Ekonomilerine Katkı Sağlıyor
Organik yerli üretim konusunda çalışmalarını sürdüren Aliağa Belediyesi, Çaltılıdere bölgesinde kendisine ait 27 bin 200 metrekarelik kent fidanlığındaki faaliyetlerini de tüm hızıyla sürdürüyor. Aliağa Belediyesi’nin 'Kadın Emeği Değerlendirme Projesi' kapsamında bir bölümünü organik sebze üretimi amacıyla Aliağa Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi’ne tahsis ettiği arazide üretici kadınlar yazlık ve kışlık sebze fide dikimi yapıyor. Aliağalı üretici kadınlar hasat ettikleri ürünleri satışa sunarak aile ekonomilerine katkı sağlıyor.
Aliağa Belediyesi Kent Fidanlığında ayrıca değişik yaş ve çeşitlerde 500 adedin üzerinde ıhlamur, dut, çınar, nar, defne gibi ağaçların yanı sıra süs bitkileri de bulunuyor. Burada üretilen süs bitkileri kent genelindeki peyzaj çalışmalarında kullanılıyor. Arazide tarımsal üretimin yanı sıra Aliağalı çiftçilere budama eğitimleri de veriliyor.
Fidan Desteklemeleri Devam Ediyor
Aliağa Belediyesi, üreticilere destek sağlamak ve tarımsal üretimi artırmak amacıyla kent genelinde fidan dağıtımlarını sürdürüyor. Park ve Bahçeler Müdürlüğü koordinesinde son üç yılda üreticilere 25 bin adet zeytin fidanı, 18 bin 600 adet ceviz ve badem dağıtımı gerçekleştirildi. Aliağa Belediyesi, doğal nar ekşisi ile meşhur Çıtak Mahallesi’ni de nar ağaçları ile donatıyor. Belediye ekipleri nar popülasyonunu artırmak ve geliştirmek amacıyla mahalle ve çevresine 800 adet nar ağacı dikti.