Aliağa'da görüntü kirliliğine neden olan eski iş merkezi yıkılıyor

Aliağa’da riskli yapı olarak belirlenen ve çirkin görüntüye neden olan eski iş merkezi yıkılıyor

Aliağa'da görüntü kirliliğine neden olan eski iş merkezi yıkılıyor
Editör: Aliağa Medya
01 Mart 2022 - 01:50
Aliağa’da görüntü ve çevre kirliliğine neden olan eski iş merkezinin yıkımına başlandı. İzmir- Çanakkale karayolunun Aliağa geçişinde 1984 yılında yapılan ancak yıllardır kötü görüntüsü ve bölgenin estetiğini bozan atıllığı nedeniyle dikkati çeken Santeş İş Merkezinin yıkımına başlandı. İzmir depreminden sonra yapılan analizlerde riskli olduğu tespit edilen Bina çevre için de tehlike oluşturuyordu. Yıkımına başlanan binanın yerine Mülk sahipleri tarafından modern bir proje hayata geçirilecek.

Aliağa’da 1983 yılında Nemrut Körfezinde kurulacağı açıklanan Serbest Bölge için ilçedeki şirketlerin faaliyet göstermesi için kurulan Santes Sanayi Tesisleri A.Ş şirketi tarafından İzmir Çanakkale yolu üzerinde Hürriyet Caddesi No:143 adresinde 5 katlı, 7.300 m2 kapalı alana sahip Santes İş Merkezi kuruldu. 232 Ofisin yer aldığı İş Merkezi, Serbest Bölge’nin Gaziemir’e kurulma kararının ardından hiçbir zaman tam kapasiteyle faaliyete giremedi. İlerleyen yıllarda yıpranan, büyük bölümü kullanım dışı kalan İş Merkezi son yıllarda Aliağa’nın görünümünü olumsuz etkilen bir yapı olarak dikkati çekiyordu. Bina, son dönemde ilçeye gelen geçici işçiler tarafından barınma amacıyla kullanılıyordu. İş Merkezi’nin bulunduğu alana modern bir yatırım gerçekleştirmek isteyen mülk sahipleri binanın yıkım çalışmalarını başlattı.

İş insanı Kamer Karaman; Aliağa İçin Kronik Bir Vakaydı

Yıkımı yapılan eski İş Merkezi ile ilgili konuşan İş Merkezi Ortaklar Yönetim Kurulu Başkanı İş insanı Kamer Karaman yaptığı açıklamada iş merkezinin 1984 yılında inşa edildiğini belirterek, “Santes İş Merkezi, 1984 yılında Aliağa’da Serbest Bölge kurulacağı öngörülerek projelendirildi. 1986 yılında Serbest Bölge Gaziemir’e kaydırılınca bu bina atıl kaldı. Burada 232 dükkân bulunuyordu. Dükkân ve büro sahipleri de mülkiyetlerini peyderpey satmaya başladı. Türkiye’nin çeşitli yerlerinden gelen işçiler son zamanlarda bu binaya kamp kurarak barınmaya başlamıştı. Aliağa için kronik bir vaka olmaya başladı.” Dedi.

Güzel Bir Projeyi Hayata Geçireceğiz
Binanın İzmir depremi sonrası riskli olarak tespit edildiğini kaydeden Karaman, “İzmir depreminden sonra yapılan analizlerde binanın riskli olduğu belirlendi. Gerekli raporları Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü’ne verdik. Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü yaptığı tespitlerin ardından binanın yıkımına karar verildi. İlgili ortaklara tebligatlar yapıldıktan sonra binanın yıkımına başladık. Binanın yıkımı tamamladıktan sonra buraya yapılacak proje Aliağalılar için sürpriz olsun. Aliağa’ya ve günümüze yakışan güzel bir projeyi hayata geçireceğiz.” Dedi.