Aliağa'da Emekçinin Çığlığı: "Zordayız, Geçinemiyoruz!"
Tüpraş İzmir Rafinerisi'nde Emekçilerin Birliği
Tüpraş İzmir Rafinerisi’nde de tepkiler benzer şekilde yankı buldu. Şube Başkan Yardımcısı Gökhan Karataş, işçilere yönelik yaptığı konuşmada, pandemi, savaşlar ve doğal afetlerin olumsuz etkileri altında çalışan emekçilerin sürekli fedakârlık yaptığını ancak artık haklarını talep ettiklerini belirtti. “Alım gücümüzün artırılmasını, kıdem tazminatı tavanının yükseltilmesini ve vergi adaletinin sağlanmasını talep ediyoruz,” diyen Karataş, işçilerin bu taleplerinin yalnızca emekçilerin değil, toplumun refahı için önemli olduğunun altını çizdi. Karataş ayrıca, İsrail-Filistin çatışmalarını kınadı.
"Patronlara Değil, Emekçiye Bütçe!"
Petrol-İş Sendikası’nın örgütlü olduğu Petkim’de, Şube Başkanı Hasan Toptan yaptığı basın açıklamasında, sendikalarının sadece işçilerin değil, aynı zamanda tüm dar ve sabit gelirli kesimlerin insanca yaşama şartlarını savunduğunu vurguladı.Toptan, “Türkiye ucuz iş gücü ülkesi olmayacaktır. Rekabet düşük işçilik maliyetleriyle sağlanmamalıdır. Bozulan ekonominin bedelini biz ödemeyeceğiz!” ifadelerini kullanarak işçi sınıfının yaşadığı geçim sıkıntısını ve zorlu çalışma şartlarını dile getirdi. Petkim çalışanları, bu açıklamanın ardından “Patronlara değil, emekçiye bütçe!” sloganlarıyla bir saat işe geç başladı.
Ravago Petrokimya'da Birlik ve Beraberlik Vurgusu
Ravago Petrokimya’da ise işçiler sabah vardiyası öncesi işyerine sloganlarla giriş yaptı. “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek” ve “Vergide adalet istiyoruz” sloganlarıyla fabrikaya yürüyen işçiler, Baştemsilci Taner Er’in yaptığı açıklamanın ardından oturma eylemi gerçekleştirdi Baştemsilci Taner Er ve işyeri temsilci Mehmet Yıldız oturma eylemi boyunca işyerimizde yaşanan sorunları,çözüm önerilerini ve 2025 Ocak ayında başlayacak olan toplu iş sözleşmesi sürecini değerlendirdiler.Er, işyerinde yaşanan sorunlara değinirken, yaklaşan toplu iş sözleşmesi sürecinde birlik ve beraberlik içinde hareket edilmesi gerektiğini vurguladı.
Solu-Fert'te Yaşam Pahalılığına İsyan
Solu-Fert işyerinde Baştemsilci Oktay Altuğ, "Hayat pahalılığı, satın alma gücümüzdeki gerileme, adaletsiz vergi sistemi, işsizlik, güvencesiz çalıştırma gibi birçok sorun başta biz işçiler olmak üzere, toplumun büyük bir bölümünün yaşama şartlarını ağırlaştırıyor" diyerek emekçilerin yaşadığı sıkıntıları dile getirdi.
Aliağa’da işçilerin bu ortak mücadelesi, ekonomik adaletsizliklere ve çalışma hayatındaki zorluklara karşı dayanışmanın ve kararlılığın bir göstergesi olarak kayda geçti. İşçiler, talepleri yerine getirilene kadar mücadelelerine devam edeceklerini belirttiler