Aliağa Belediyesi'nden Palmiyelere İlaçlama

Kent içerisindeki ağaçların bakımlarını periyodik olarak yapan Aliağa Belediyesi, kentin simgesi haline gelen palmiyeler için ciddi bir hastalık tehdidi oluşturan kırmızı palmiye böceği istilasına kar

Aliağa Belediyesi'nden Palmiyelere İlaçlama
Editör: Aliağa Medya
17 Ekim 2019 - 00:44

Kent içerisindeki ağaçların bakımlarını periyodik olarak yapan Aliağa Belediyesi, kentin simgesi haline gelen palmiyeler için ciddi bir hastalık tehdidi oluşturan kırmızı palmiye böceği istilasına karşı ilaçlama çalışması başlattı. 


 


Aliağa Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü kent genelinde bazı palmiyelerde görülen kırmızı palmiye böceğinin tüm palmiyelere yayılmasını önlemek ve diğer palmiyeleri koruma altına almak amacıyla ilaçlama çalışmalarına Yeni Şakran Mahallesi’ndeki palmiyelerden başladı. Belediye ekiplerince aşılama yöntemiyle yapılan ilaçlama, ağaç gövdesine açılan 10 santimetrelik oluklardan, ilacın ağacın içerisine enjekte edilmesi şeklinde uygulanıyor. 


 


Nisan ve eylül ayları arasında uçuş dönemi geçiren kırmızı palmiye böcekleri palmiyelerin gövdelerine girerek ağacın çürümesine neden oluyor. Ağaçların içine enjekte edilen kimyasal ilaçlama ile de böceğin itlaf edilmesi ve verdiği zararın durdurulması sağlanıyor. Yapılan ilaçlama sayesinde palmiyelerin koruma altına alındığını ifade eden Aliağa Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürü Adil Çağlar, ilaçlama işleminin Aliağa’daki tüm palmiyelere uygulanacağını söyledi.


 


Aliağa genelinde iki bine yakın palmiye ağacının bulunduğunu belirten Çağlar, “Kırmızı Palmiye böceği ilk olarak 2005 yılında Mersin’de tespit edildi. Daha sonra ise İzmir bölgesinde görülmeye başlandı. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile yaptığımız çalışmalar sonunda Aliağa’da kırmızı palmiye böceğinin varlığını tespit ettik. Aliağa Belediyesi olarak da kırmızı palmiye böceğinin yok edilmesi yönünde çalışmalarımıza başladık. Özellikle phoenix türlerini tercih etmekle birlikte bu böceklerin doğal yok edicisi henüz bulunmuyor. Bizim uygulamamızda kullandığımız sistemik ilaçlar bitkinin öz sıvısına karıştığı için böceği yok ediyor” dedi.


 


Ağacın gövde büyüklüğüne göre gövdenin 2 ve ya 3 yerinden matkap yardımıyla oluk açıldığını sözlerine ekleyen Çağlar, “Kimyasalı ağaca enjekte ediyoruz. Açılan olukları daha sonra aşı macunu ile kapatıyoruz. Son aşamada ise ağacın tamamında yüzeysel bir ilaçlama yapıyoruz” dedi.