Aliağa Belediyesinden 2019'da 19 kitap projesi

Aliağa’nın ilk çağlara uzanan uygarlık izlerini, kültürel mirasını, coğrafik yapısını, arkeolojisini ve balıkçı kasabasından dev bir sanayi kentine hızla dönüşümünü “Aliağa Kent Kitaplığı” yayınları i

Editör: Aliağa Medya
18 Ocak 2019 - 02:48


Aliağa’nın ilk çağlara uzanan uygarlık izlerini, kültürel mirasını, coğrafik yapısını, arkeolojisini ve balıkçı kasabasından dev bir sanayi kentine hızla dönüşümünü “Aliağa Kent Kitaplığı” yayınları ile derleyen Aliağa Belediyesi, başucu niteliğinde olacak yeni eserlerin çalışmalarını 2019 yılda da yoğun bir şekilde sürdürecek.



2 BİN 780 SAYFALIK DEV ARŞİV OLUŞTURULDU..

Aliağa Belediyesi son dört buçuk yılda “Aliağa Kent Kitaplığı” adı altında yayınladığı; 120 sayfalık “Aliağa’nın Antik Kentleri”, 432 sayfalık ‘Aliağa Çevresi ile Birlikte, Güzelhisar’, 320 sayfalık “Myrina ve Gryneion Arkeolojik Yüzey Araştırmaları, Belgeler ve Yeni Araştırmalar, 1.Cilt”, 600 sayfalık “İlk Çağ’dan 21. Yüzyıla Aliağa Tarihi”, 400 sayfalık ‘Arkeoloji, Tarih, Coğrafya, Turizm ve Kültürüyle Geçmişten Günümüze 1.Aliağa Sempozyumu’, 446 sayfalık “Myrina ve Gryneion, Arkeolojik Yüzey Araştırmaları, Son Araştırmalar ve Disiplinler Arası Çalışmalar, 2.Cilt”, 215 sayfalık “Tapu Tahrir Defterlerine Göre 16. Yüzyılda Güzelhisar”dan sonra şubat ayı içinde dağıtılacak olan 247 sayfalık “Seyyahların İzinde Aliağa ve Çevresi 17-20. Yüzyıl” ile toplam 2 Bin 780 sayfalık dev bir arşive sahip oldu.

 

2019’DA 19 KİTAP OKURLARLA BULUŞACAK..

Yaptığı akademik çalışmalar ile 2 Bin 780 sayfalık eşsiz bir arşive ulaşan Aliağa Belediyesi, 2019 yılında birbirinden değerli 19 eseri Aliağalıların beğenisine sunacak. 2019 yılında okuyucu ile buluşturulması planlanan kitap projeleri şöyle; “Aliağa ve Çevresindeki Antik Kentler”, “Öyle Bir Geçer Ki Zaman (Fotoğraflarla Bir Aliağa Nostaljisi)”, “Aliağa’da Sanayileşme”, “Myrina ve Gryneion Arkeolojik Yüzey Araştırmaları 3.Cilt”, “İyi İnsan, Başarılı Sporcu, Sağlıklı Yaşam: FUTBOL”, Aliağa Kuş Cenneti ve Güzelhisar Deltası: “Aliağa’nın Kuşları”, Aliağa Coğrafya Atlası”, “Kurtuluş Savaşında Aliağa ve Çevresi”, “Osmanlı’dan Günümüze Basında Aliağa”, “Aliağa Ansiklopedisi”, “Aliağa’da Yenebilir Otlar ve Ot Yemekleri”, “Aliağa Bölgesi’nin Ağaç ve Bitki Türleri”, Aliağa’nın Lezzetleri: Unutulmaya Yüz Tutan Lezzetler ve Yöresel Tatlar”, Myrina ve Gryneion Arkeolojik Yüzey Araştırmaları 4.Cilt”, “Aliağa Gezi ve Turizm Rehberi”, “2.Aliağa Sempozyumu Bildirileri”, “1983 Aliağa İmar Plan Çalışmaları: Aliağa’nın İlk İlçe Planlaması”, Galata’dan Aliağa Çiftliğine: Baltazzi Ailesi”, Aiolis’ten Aliağa’ya Doğal Çevre Değişmeleri”

 

SOYUT KÜLTÜREL MİRAS GÜN YÜZÜNE ÇIKACAK..

“Aliağa Kent Kitaplığı” ile ilgili olarak 2018’de yoğun bir çalışma dönemi geçirdiklerini belirten Aliağa Belediyesi Sosyal, Kültürel ve İdari İşler Müdürü Ali Osman Karatekin, “2019 yılında çok daha yoğun bir çalışma dönemi geçireceğiz. Yıl sonuna kadar toplam 19 yeni yayını Aliağalılarla buluşturmaya hazırlanıyoruz. Yayınlarımızın basıma hazır hale getirilebilmesi için gerekli saha ekiplerini oluşturduk. Akademisyenlerle olan görüşmelerimizi tamamladık. 2017 ve 2018 yılındaki yayınlar tarih içerikli yayınlardı. Yavaş yavaş somut olmayan soyut kültürel mirasla ilgili çalışmalarımızı da gerçekleştirmek istiyoruz. Toplumsal olarak binlerce yıldır kültürümüzde yaşattığımız ritüellerimizi kayıt altına almak istiyoruz”

 

ALİAĞA’NIN KURTULUŞ SAVAŞI VE MÜBADELE DÖNEMİNE IŞIK TUTULACAK..

Birleşmiş Milletlerinde ilgilendiği tabiat harikası bir kuş cennetine sahip olduklarını ifade eden Karatekin, “Aliağa Kuş Cenneti’ndeki ve Güzelhisar Deltası’ndaki kuşların tanıtılacağı bir yayını da okur severlere sunacağız. Bu yayın için hazırlıklarımız başladı. Bunun dışında Aliağa’nın Kurtuluş Savaşı dönemi ve mübadele dönemlerini konu alan, 1900’lerin başından 1930’lu yıllara kadar olan dönemi kapsayan ciddi bir akademik çalışma hazırlatıyoruz. Bu çalışmayı hazırlarken İngiliz Devlet Arşivleri’nden, Osmanlı Arşivleri’nden, Yunanistan Kaynakları’ndan ve Cumhuriyet Arşivleri’nden de yararlanacağız. Ciddi bir verinin olduğu Küçük Asya Araştırmaları Merkezi ile ilgili de temasımız sürüyor. Osmanlı İmparatorluğu’nun son dönemi ile Cumhuriyet’in ilk yıllarına ilişkin, mübadeleye kadar olan dönemi, etraflıca işleyeceğimiz bir yayınımız olacak. Ayrıca 1980’lerin sonunda Aliağa ve çevresinde üniversiteler tarafından yapılan saha araştırmalarında elde edilen sözlü tarih çalışmalarını da Aliağalıların huzuruna getireceğiz” dedi.

 

“ALİAĞA KENT KİTAPLIĞI” TÜYAP’TA SERGİLENECEK

Aliağa Kent Kitaplığı’na ait tüm eserlerin 6-14 Nisan tarihlerinde İzmir’de düzenlenecek olan TÜYAP Kitap Fuarı’nda İzmirlilerin ve tüm Türkiye’nin huzuruna çıkacağının altını çizen Karatekin, “Aliağa Belediye Başkanımız Sayın Serkan Acar, fuara bizzat katılarak Aliağa Kent Kitaplığı’na ait kitapları tüm Türkiye’ye tanıtacak. Fuarda ayrıca kitapların hazırlanmasında emeği geçen akademisyenlerimizde yer alacak. Söyleşiler ve imza günleri olacak. Aliağalıları şimdiden TÜYAP fuarına davet ediyorum. Fuara başka hiçbir ilçeye nasip olmayacak zengin bir içerikle katılacağız. Aliağa’nın bu kültür iklimine nasıl geldiğini bir kez de orada dinlemelerini rica ediyorum” dedi..