88. Bergama Kermesi Muhteşem Bir Finalle Sona Erdi

Uluslararası Bergama Kermesi, 2-8 Eylül 2024 tarihleri arasında büyük bir coşkuyla kutlandı.

88. Bergama Kermesi Muhteşem Bir Finalle Sona Erdi
Editör: Aliağa Medya
10 Eylül 2024 - 00:32
Türkiye'nin en köklü yerel festivallerinden biri olan 88. Uluslararası Bergama Kermesi, bu yıl da unutulmaz anlara sahne oldu. 2-8 Eylül tarihleri arasında düzenlenen festival, konserler, sergiler, kültürel etkinlikler ve geleneksel gösterilerle dolu dolu bir program sundu.

Türkiye'nin ilk ve dünyanın ikinci en eski yerel festivali olarak bilinen Bergama Kermesi, bu yıl da büyük bir coşkuyla kutlandı.

Tarihi ve Kültürel Bir Şölen

Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün talimatıyla 1937'de başlayan kermes, Bergama'nın zengin kültürel mirasını dünyaya tanıtmaya devam ediyor. Bu yılki etkinlikler, Atatürk Anıtı'na çelenk koyma töreni ve geleneksel kortej yürüyüşüyle başladı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay'ın da katıldığı açılış töreni, Bengü Halk Oyunları gösterileri ve Volkan Konak konserinin ardından devam etti.

Kültür ve Sanatın Buluşma Noktası

Kermes boyunca Bergama Kültür Merkezi ve Ticaret Odası'nda birbirinden değerli sergiler açıldı. Özellikle Bergama Ticaret Odası'ndaki 100 yıllık yöresel kıyafetler sergisi, büyük ilgi gördü. Ayrıca, Arasta Çarşısı'nda "Pergamon'dan Bergama'ya" konulu bir sunum gerçekleştirildi.
Konserler ise etkinliğin en dikkat çeken yönlerinden biri oldu. Bergama Cumhuriyet Meydanı, Kızıl Avlu ve Bergama Kültür Merkezi gibi farklı mekanlarda birbirinden farklı türlerde konserler düzenlendi. Kardeş Türküler, Onur Akın, Işın Karaca Volkan Konak, Bengü, Haluk Levent gibi ünlü sanatçıların yanı sıra yerel sanatçılar da sahne aldı.
Çocuklardan Yetişkinlere Herkese Hitap Eden Etkinlikler
Kermes sadece müzik ve sergilere ev sahipliği yapmadı. Satranç turnuvaları, konferanslar, çocuk operası, gibi birçok farklı etkinlik de düzenlendi. Bergama Belediyesi tarafından düzenlenen ve Bergamalı gazeteci Şakir Süter anısına gerçekleştirilen gazetecilik yarışması ödülleri de sahiplerini buldu. Geleneksel Tahtacılar Kültür Gecesi ve Kozak Yaylası'ndaki Geleneksel Trap Atışları da kermesin vazgeçilmez etkinlikleri arasında yer aldı.
Son Gün Etkinlikleri ve Kapanış
Kermesin son gününde Kozak Yaylası’nda düzenlenen Geleneksel Trap Atışları yapıldı. Aynı gün, Mehmet Ali Çakar’ın katıldığı Türk Halk Müziği konseri Kozak Kermes alanında gerçekleştirildi. Etkinliklerin kapanışı ise Mert Demir konseriyle yapıldı. Gençlerin yoğun ilgi gösterdiği bu konserle birlikte 88. Uluslararası Bergama Kermesi, coşkuyla sona erdi.
Bergama Belediye Başkanı Tanju Çelik, etkinliklerin yoğun ilgi gördüğünü belirterek, “Bu yıl da halkımızın büyük beğenisini kazanan bir kermes programı gerçekleştirdik. Gelecek kermesler, çok daha güzel ve gerçek kermes kimliğiyle buluşarak, en iyi şekilde yapılmaya devam edecek” dedi

88 Uluslararası Bergama Kermesi, coşkulu bir atmosferde sona erdi. Bergama Belediye Başkanı Tanju Çelik, etkinliklerin yoğun ilgi gördüğünü belirterek, “Bu yıl da halkımızın büyük beğenisini kazanan bir kermes programı gerçekleştirdik. Gelecek kermesler, çok daha güzel ve gerçek kermes kimliğiyle buluşarak, en iyi şekilde yapılmaya devam edecek” dedi.

Haber: İsmail Hakkı Ergün